Agris.cz - agrární portál

Deset tisíc mladých lososů vypustili ochranáři do říčky Kamenice

21. 10. 2010 | FinančníNoviny.cz

Ochranáři dnes na různých místech v Národním parku České Švýcarsko vypustili do říčky Kamenice 10.000 lososů. Peníze na jejich návrat do přírody dala Správa parku, sponzorské firmy a asi třetinu poslali lidé pomocí dárcovských SMS zpráv. Rybky správa parku pořídila za 195.000 korun.

"Přeji nám všem, aby se české řeky mohly pyšnit touto krásnou rybnou," vzkázal účastníkům vypouštění lososů herec Rudolf Hrušínský. Natáčení mu prý neumožnilo zúčastnit se osobně, zdravici proto poslal natočenou na video.

Lososí mlíčí a jikry pocházejí ze Švédska, odchovávají se v Saském Švýcarsku. Odtud je v několika igelitových pytlích naplněných vodou a vzduchem přivezli na korbě auta. "Jsou velké asi asi jako nožík rybička," popsal lososí mláďata mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Správa parku si zájem veřejnosti pochvaluje. "Lidé mají zájem se do dění v národním parku zapojit. Zajímají se, co se v parku děje," řekl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Někteří si "své" rybky přijeli také sami do Kamenice vypustit, natáhli na sebe neoprenové kalhoty a holinky a s kbelíkem malých rybek v ruce se procházeli v řece Kamenici u Dolského mlýna. "Tak plav, chlape. Šťastnou cestu," popřál poslednímu lososovi ze svého kbelíku Radek Hovorka ponořený po pás ve studené vodě.

"Smyslem sbírky rozhodně není jen získávání peněz na nákup lososů. Dárci nám zároveň pomáhají šířit myšlenku, že z přírody nejde jen ustavičně brát," řekl Benda. Projekt Návrat lososů bude pokračovat ještě nejméně dva roky, veřejnost může přispívat neustále. Další rybky správa parku vypustí na podzim 2011.

Na přelomu října na listopadu se vrací do Kamenice dospělí lososi. Na německé straně, v Saském Švýcarsku, již se čtyři lososi do místních řek vrátili. Přesné počty lososů, kteří se vrátí do Kamenice, ochránci neznají. "Pohybujeme se v odhadech. Jsme odkázaní na to, co kdo uvidí," dodal Benda. Několik desítek se jich vrátilo ve třech vlnách, na jaře, v létě a na podzim.

Správa parku vypouští do Kamenice lososy také na jaře. Do řeky putují mladé lososí plůdky. "Šance na přežití u větších ryb by měla být větší. Je ale lepší kombinovat obě metody," dodal ředitel Správy NP.

O vrácení lososa obecného do české přírody se Český rybářský svaz snaží už od roku 1998, o 12 let později se zapojila i Správa NP České Švýcarsko. Od roku 1998 vypustili ochranáři a rybáři do Kamenice, Ploučnice a Ohře vždy na jaře celkem více než 2,6 milionu kusů plůdků lososa obecného.

V roce 2008 spustila správa parku vlastní projekt vypouštění odrostlejších ryb, které do řek přibudou na podzim. O rok později se do záchrany lososů zapojila i česká veřejnost.

Lososi se v Labi a jeho přítocích hojně vyskytovali do roku 1935, kdy skončila stavba střekovských zdymadel v Ústí nad Labem. Zdymadla byla nepřekonatelnou překážkou pro putující ryby. V Labi byl pak podle pamětníků poslední losos uloven v roce 1954.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 21. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:45