Agris.cz - agrární portál

COPA-COGECA je velmi znepokojená kritickou situací u evropských producentů živočišné výroby

21. 10. 2010 | Zemědělský svaz ČR

COPA-COGECA je velmi znepokojená kritickou situací u evropských producentů živočišné výroby. Zejména upozorňujeme na kritickou situaci v sektoru produkce vepřového a drůbežího masa; tyto komodity jsou často cílem spekulací v rámci potravinového řetězce.

Za prvé, rád bych zdůraznil tu skutečnost, že sektor výroby vepřového a drůbežího masa a náklady na jejich produkci zcela leží na zemědělcích a jediným způsobem, jak tyto náklady pokrýt je cestou trhu. Tyto sektory produkce nedostávají žádné přímé podpory v rámci SZP; navíc tito producenti musí plnit přísná veterinární pravidla, pravidla spojená s péčí o zvířata a požadavky na ochranu životního prostředí- tyto náklady se ovšem neodrážejí v konečných cenách jejich produktů.

Rád bych Vás upozornil, že v letech 2007/08 prošel sektor produkce vepřového masa obdobím „ záporných marží „ a v prvním čtvrtletí roku 2010 nebyly příjmy producentů tak vysoké, aby mohly pokrýt výrobní náklady. Je zde tedy oprávněná obava, že opět dojde k sezónnímu poklesu producentských cen.

Současný růst cen obilovin má také dopad na tuto produkci vzhledem k tomu, že náklady na krmivo činí asi 55 a 65% celkových výrobních nákladů, liší se pouze podle jednotlivých zemí, kde jsou tyto komodity produkovány.

Navíc, si je také nutno uvědomit, že asi 20% produkce ječmene, který tvoří součást krmiva pro prasata a jeho cena je řízena trhem, což může na půdě EU vést k nárůstu jeho ceny, což na druhé straně povede ke zvýšení produkce, a tedy i nákladů na výrobu zemědělci.

Z tohoto důvodu a na základě rozhodnutí EK uvolnit zásoby ječmene z intervenčních skladů EU, C/C žádá EK o posílení a zlepšeních tržních opatření rychlou reakci ze strany EK, jak celou situaci řešit.

Druhou oblastí je slabé postavení producentů věnujícím se živočišné výrobě v rámci potravinového řetězce. Producenti vepřového masa čelí nízké ziskovosti, která je důsledkem poklesu cen vepřového masa, které producentům platí málo prodejci. Domníváme se, že by závěry expertní skupiny pro mléko ( HLG ) měly být také aplikovány v rámci postavení zemědělců v potravinovém řetězci i na sektor živočišné výroby.

Z tohoto důvodu žádá C/C EK, aby opět prověřila možnost rozšíření role producentských organizací v rámci SZP po roce 2013. Cílem by mělo být zajištění vyšších příjmů plynoucích z trhu pro producenty.

Třetí oblastí, kterou chceme zdůraznit, je nebezpečí, že jednání se sdružením zemí MERCOSUR bude mít negativní cenový dopad na všechny evropské produkty z masa. Tato situace povede ke konkurenci mezi nákupy „bílého a červeného masa“ a přinutí konzumenty nakupovat laciné importované maso, které neodpovídá standardům EU.

V zemích sdružení MERCOSUR je velmi nízká úroveň veterinární kontroly, včetně kontroly používání antibiotik. EU se tak vzdá možnosti zjistit původ zboží a kontroly péče o zvířata v těchto zemích.

Z těchto důvodů žádá C/C, aby EK přijala odpovídající opatření v sektoru produkce vepřového a drůbežího masa taková opatření a tržní nástroje a zatím nezaváděla žádná nová právní opatření spojená s péčí o zvířata a ochranou životního prostředí bez důkladné ekonomické analýzy a dostupnosti.

Konečně, se také stavíme proti jednáním, která, která by EK vedla k jednotlivým dalším komoditám se třetími zeměmi, které nesplňují standardy na veterinární požadavky a péči o zvířata.


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 21. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:47