Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 21.10.2010

22. 10. 2010 | Agris

Značku Regionální potravina získalo 71 výrobků, zájem o ně roste

Značku Regionální potravina získalo letos celkem 71 výrobků. Vybraly je postupně krajské odborné komise z 943 produktů, které se do prvního ročníku projektu přihlásily. Zájem o některé potraviny, které ocenění získaly, podle jejich výrobců vzrostl až několikanásobně. Novinářům to dnes sdělili zástupci ministerstva zemědělství (MZe). Projekt bude pokračovat i v příštím roce.

Intenzivní spolupráce Česka a Slovenska v zemědělské oblasti pokračuje, potvrdili si to resortní ministři na dnešním jednání

Spolupráce při získávání ochranných známek zaručené tradiční speciality a obecně kvalita potravin, Společná zemědělská politika po roce 2013 a povodňové škody. Taková byla hlavní témata jednání ministra zemědělství ČR Ivana Fuksy s jeho slovenským protějškem Zsoltem Simonem. Pokračovat tato jednání budou na setkání ministrů zemědělství zemí Visegrádské čtyřky v Bratislavě 8.-9. listopadu.

Pozice ČR k nové zemědělské politice EU je podle odborů „snůška frází“

Zemědělské odbory kritizují postoj České republiky k budoucí podobě unijní Společné zemědělské politiky (SZP). Odboráře s ním seznámil ministr zemědělství Ivan Fuksa na včerejším (19. října) jednání tripartity. Ministerstvo zemědělství, které na dokumentu stále pracuje, reakce odborů odmítá. „Kritika se nezakládá na znalosti jednání,“ píše se v jeho stanovisku. „Pozice České republiky k nové zemědělské politice EU po roce 2013 je snůška frázi napsané snad jakýmsi úředníkem v Bruselu,“ prohlásil Bohumír Dufek, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy.

Zemědělci snižují stavy hospodářských zvířat

Na Zlínsku se zmenšují stavy prasat, krav i drůbeže. Výjimkou je Vsetínsko, Valaši se nechtějí vzdát domácího mléka a vajec. Prasata, krávy, drůbež. Chovatelům ve Zlínském kraji se nevyplácí starat o hospodářská zvířata, a proto se jich postupně zbavují. Úbytek činí až čtyřicet procent u jednotlivých druhů zvířat za posledních deset let. Chovatelé si stěžují na špatnou politiku ministerstva zemědělství, které podle nich chov málo podporuje a naopak upřednostňuje dovoz dočasně levných, a nekvalitních potravin ze zahraničí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 22. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:57