Agris.cz - agrární portál

Šest moravskoslezských potravin získalo značku kvality

23. 10. 2010 | FinančníNoviny.cz

Prvních šest potravinářských výrobků získalo značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Využívat ji mohou například výrobci štramberských uší nebo nošovického kysaného zelí. Moravskoslezský kraj chce tímto oceněním podpořit regionální výrobce. ČTK o tom informovala mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

Jejich výrobek musí být vyroben v regionu z tradičních surovin, přičemž podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Značku získaly firmy na čtyři roky. Patří mezi ně společnost Ekomilk s měkkým tvarohem, Moravan s pečeným kolenem, Vitaminátor se 100procentní přírodní šťávou, Beskyd Fryčovice s kakaovými kuličkami, Ladislav Hezký se štramberskýma ušima a ZDV Nošovice s nošovickým kysaným zelím.

O přidělení značky rozhodla odborná komise. "Zjišťovali jsme, jaká je vůně výrobků, jejich vzhled, chuť, ale i technologické parametry nebo úroveň obalu. Velký důraz jsme kladli také na vazbu daného výrobku k našemu kraji," uvedl předseda komise Tomáš Kotyza.

Do soutěže firmy přihlásily 64 výrobků. Produkty mohly přihlásit v kategoriích mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, masné výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, a ostatní výrobky. Vybrané potraviny nyní bude kraj prezentovat například na ochutnávkových akcích.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 23. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 10:18