Agris.cz - agrární portál

Z Hradeckého rybníka vylovili 64 tun ryb

25. 10. 2010 | Denik.cz

Zhruba 64 tun ryb, zejména kaprů, vylovili o víkendu rybáři z Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku. Výlov si podle organizátorů za oba dny nenechalo ujít kolem 10.000 návštěvníků. Víkendový výtěžek odhadl správce Hradeckého rybníka Jiří Zahradníček zhruba na 3,5 milionu až čtyři miliony korun.

„Asi tak o čtvrtinu ryb jsme navíc kvůli úhynu a kormoránům přišli. Ryby jsou sice menší, ale i přes chladnější rok je to lepší než loni, kdy jsme jich vytáhli z vody více než pět set metráků,“ řekl ČTK Zahradníček.

Návštěvníci mohli ochutnat speciality ze sedmi druhů ryb, mezi nimiž byl letos poprvé také candát, uvedl Zahradníček. Do rybníka s rozlohou zhruba 46 hektarů nasadili rybáři na jaře asi 45.000 kusů ryb.

Většina dnes vylovených ryb podle Zahradníčka poputuje na zarybnění do dalších revírů. Menší část je určena na vánoční trh. Ryby se podle Zahradníčka budou prodávat ve standardní kvalitě za 75 až 80 korun za kilogram, výběrové budou asi o desetikorunu dražší.

Jak to bylo a je

Hradecký rybník, který měl před rozdělením na několik vodních ploch původně přes 150 hektarů, začali rybáři vypouštět na konci září. „Nyní ještě vypuštěný zůstane, neboť se přes něj vypouštějí zbylé rybníky. Jejich výlov chystáme příští týden,“ poznamenal Zahradníček.

Návštěvníky výlovu lákala možnost prohlédnout si práci rybářů na vlastní oči, ale především kulinářské zážitky. „Například candát zmizel již v sobotu,“ řekl Zahradníček. „Jídlo bylo opravdu výborné. Určitě se ještě někdy na podobnou akci vypravíme znovu,“ řekl ČTK Pavel Šmerda z Olomouce.

Za zakladatele rybníků v Tovačově je považován jeden z významných držitelů zdejšího panství a zámku Jan Tovačovský z Cimburka. Povolení k této činnosti získal v roce 1464. Třicetiletá válka však napáchala na rybnících v zemi velké škody, které se nevyhnuly ani Tovačovu. V okolí města bylo v roce 1654 celkem 24 rybníků, ale z toho jen dva byly osazeny.

Rybníky na Tovačovsku byly obnovovány až po druhé světové válce. Hradecký rybník byl obnoven v roce 1953 Státním rybářstvím Přerov a v roce 1977 rozdělen na čtyři samostatné rybníky.


Zdroj: Denik.cz, 25. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:43