Agris.cz - agrární portál

Koncerny proti geneticky pozměněným bramborám

26. 10. 2010 | APIC-AK

Velcí výrobci chipsů a hranolek se velkou většinou vyslovili proti používání nových, geneticky pozměněných brambor, které mají být určeny k výrobě potravin.

Ukázala to anketa Greenpeace mezi velkými evropskými podniky, které zpracovávají brambory, jako například Burger King, McDonald‘s, Lorenz Snack-World a Nordsee.

Na začátku března Evropská komise schválila pěstování geneticky pozměněných brambor Amflora, které se nyní zpracovávají průmyslově. Výrobce BASF oznámil, že hodlá letos požádat o schválení dalších dvou druhů geneticky pozměněných brambor. Z jednoho z nich, z typu Fortuna, se mají vyrábět i potraviny jako chipsy a hranolky.

Velká většina dotázaných podniků ovšem uvádí, že tyto brambory nechce používat. Mnohé firmy by dokonce uvítaly, kdyby EU pěstování geneticky pozměněných brambor vůbec nepovolovala.

Důvody pro to jsou obavy z poškození image produktů z brambor, nejistota spotřebitelů a vícenáklady na zajišťování kvality.

Také svaz výrobců zpracovávajících brambory BOGK nevidí nutnost schvalování těchto brambor, protože spotřebitelé nejsou dosud připraveni geneticky pozměněné produkty v potravinářském průmyslu akceptovat.

EKO VIS MŽP. Informační zpravodaj, 20, 2010, č. 4, s. 42

Zdroj: www.agronavigator.cz


Zdroj: APIC-AK, 26. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 14:14