Agris.cz - agrární portál

V Ústeckém kraji letos bude méně svatomartinského vína

27. 10. 2010 | ČTK

V Ústeckém kraji bude letos méně svatomartinského vína než v předchozích letech. Vinařství ve Velkých Žernosekách ani v Roudnici nad Labem letos na trh svatomartinské neuvedou. Vinaři v kraji si raději šetří letošní nepříliš velkou úrodu na klasickou produkci. ČTK to zjistila od zástupců vinařství. "Sklízelo se letos pozdě," konstatoval František Kupsa ze Žernoseckého vinařství. Také Lobkowiczké zámecké vinařství v Roudnici nad Labem letos svatomartinské prodávat nebude, potvrdil ředitel vinařství Jan Podrábský. Hlavním důvodem je také pozdní sklizeň.

Předchozí dva roky v Roudnici svatomartinské víno na trh uvedli, vinařství ve Velkých Žernosekách toto mladé víno vyrábí nepravidelně.

V Českém vinařství Chrámce by svatomartinské víno naopak letos na trh uvedli rádi. "Čekáme na rozhodnutí Vinařského svazu, jestli víno pod touto značkou budeme moci prodávat," řekla Kateřina Kafková z Českého vinařství Chrámce.

Pokud vinařství potvrzení dostane, dočkají se milovníci vína svatomartinského z odrůdy Müller Thurgau. Chrámecké vinařství, které sídlí na Mostecku, po rozhodnutí svazu připraví i degustace, podle tradice na 11. listopadu. "Budeme plánovat až po rozhodnutí svazu," dodala Kafková.

Možnost ochutnat svatomartinské víno mají lidé bez ohledu na špatnou úrodu v kraji 11. listopadu v 11:00 na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem. Degustaci doprovodí také cimbálová muzika.

Tradice svatomartinského vína byla v Česku obnovena roce 2005. Tehdy bylo vyrobeno 125.000 lahví. Oblíbenost tohoto svěžího a mladého vína rok od roku roste. Loni se jich vyrobilo 1,1 milionu, letos jich má být ještě o 500.000 více.

Ne každé mladé víno vyrobené před 11. listopadem je svatomartinským. Vína procházejí kontrolou nezávislé komise, která hodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Ochrannou známku svatomartinských vín zdarma propůjčuje Vinařský fond všem vinařům, jejichž vzorky projdou testem kvality.

Tradice svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svatého Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky nebo jim službu prodlužovali. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:32