Agris.cz - agrární portál

Vliv celozrnných produktů na trávicí trakt

26. 10. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Celé zrno obsahuje výživově nezbytnou vlákninu, rezistentní škroby a oligosacharidy. Sacharidy, které odolávají trávení v tenkém střevě a jsou fermentovány v tlustém střevě mohou fungovat jako prebiotika. Nejčastěji je jako celozrnná obilovina konzumována pšenice, která je bohatým zdrojem frukto-oligosacharidů, což jsou uznávaná prebiotika. Pravděpodobnými prebiotiky jsou i rezistentní škroby a beta-glukany. Zatím není k dispozici uznaná metoda na měření prebiotického účinku ani in vitro, ani in vivo. Nebyly publikovány ani systematické studie, které by zjišťovaly fermentovatelnost celozrnných obilovin při jejich konzumaci lidmi, ani bifidogenní potenciál celého zrna zjišťovaný in vitro. Bylo publikováno jen několik klinických studií, ale užitečné by bylo stanovení prebiotického indexu (PI), který by určoval prebiotickou aktivitu dříve než dojde ke změnám způsobeným fekální mikroflórou.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 26. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 11:43