Agris.cz - agrární portál

Česko hájí jednoduchá pravidla a větší kompetence států v oblasti rozvoje venkova

27. 10. 2010 | MZe ČR

Mořský rybolov a rybolovná práva byla hlavními tématy dalšího pravidelného setkání ministrů zemědělství a rybářství členských států EU 26. října v Lucemburku. Ministři měli tentokrát dále na programu návrhy na zapracování Lisabonské smlouvy do legislativy EU. Diskutována byla i otázka tržní situace v sektoru cukru. Českou delegaci vedl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

V předvečer zasedání Rady se náměstek Chmiel zúčastnil setkání dvanácti nových členských států, jehož hlavním cílem byla diskuse o plánované reformě Společné zemědělské politiky. Samotnému zasedání Rady ministrů dominovala témata zaměřená na mořský rybolov a rybolovná práva. Prioritou České republiky v oblasti Společné rybářské politiky je problematika sladkovodní akvakultury a její posílená role v kontextu budoucí reformy Společné rybářské politiky.

Evropská komise členským státům v souvislosti se vstupem tzv. Lisabonské smlouvy v platnost představila úpravu dvou důležitých právních předpisů týkajících se problematiky přímých plateb a rozvoje venkova. „Česká republika vedle důsledné obhajoby kompetencí členských států prosazovala i nutnost zásadně pokročit ve zjednodušování pravidel a odstraňování administrativní zátěže, která trápí naše zemědělce,“ sdělil náměstek Chmiel.

V rámci různého ministři diskutovali také o žádosti Portugalska na úpravu cel, která by vedla k navýšení dovozů surového cukru pro rafinaci do EU. „S tímto požadavkem se ČR nemohla ztotožnit, protože by za současné tržní situace nebyl v zájmu našich producentů cukru a pěstitelů cukrové řepy,“ dodal náměstek Chmiel.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 27. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:20