Agris.cz - agrární portál

Senát schválil novelu zákona o osivech

27. 10. 2010 | ČTK

Senát dnes schválil novelu zákona o osivech, která má v souladu s evropskými předpisy stanovit jednotná a společná pravidla uznávání veškerého rozmnožovacího materiálu ovocných rodů a druhů pro všechny členské státy EU.

Návrhem zákona se upravují a doplňují některé definice týkající se rozmnožovacího materiálu, podmínky uvádění tohoto materiálu do oběhu a stanovují se nové povinnosti jeho dodavatelů při rozmnožování a výrobě. Jde zejména o nutnost sledovat kritické body, které ovlivňují jakost a zdravotní stav rostlin a vést o nich potřebnou evidenci, uvedl dnes předkladatel návrhu ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Zákon také upravuje zvláštní podmínky pro registraci a uvádění do oběhu osiva krajových odrůd zeleniny. Totéž se týká odrůd, které se tradičně pěstují v určitých oblastech a jsou ohroženy takzvanou genetickou erozí. „To znamená uchovávaných odrůd zeleniny, které samy o sobě nemají hodnotu pro obchodní pěstování zeleniny, ale jsou vyšlechtěny pro pěstování za zvláštních agrotechnických, klimatických či půdních podmínek,“ dodal Fuksa.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 04:24