Agris.cz - agrární portál

Hnutí Duha: Lesy ČR nevýhodným prodejem dřeva snižují výnosy

29. 10. 2010 | ČTK

Nevýhodný prodej dřeva státních Lesů ČR podle ekologického Hnutí Duha připravil státní kasu za první pololetí letošního roku nejméně o miliardu korun. Vyplývá to ze srovnání hospodaření Lesů ČR s výsledky některých jiných veřejných lesů, tvrdí Hnutí Duha. Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík odmítl kritiku ekologů jako účelovou a nevěrohodnou.

Hnutí Duha porovnalo hospodářské výsledky Lesů města Brna, Městských lesů Pelhřimov, Lesů ČR v okolí Brna a průměru dosaženého Lesy ČR v republice v prvním pololetí letošního roku. Čísla ukazují, že Lesy města Brna, které prodávají dřevo samy, dosáhly průměrného výnosu 1021 Kč za metr krychlový. Lesy ČR podle Hnutí Duha prodávaly letos v prvním pololetí v průměru celé republiky za 1072 Kč/m3 a průměrný výnos po odečtení nákladů na těžbu a přiblížení z lesa činil 765 Kč/m3 dřeva .

Lesy města Brna měly tedy o 256 Kč/m3 lepší průměrný výnos, než kolik dosahují Lesy ČR v průměru celé republiky, ačkoliv na většině ostatního území roste kvalitnější dřevo, tvrdí ekologové. Pro celkový objem těžby 4,3 milionu m3 dřeva, které Lesy ČR vytěžily během prvního pololetí letošního roku, tento rozdíl podle Hnutí Duha znamená nejméně o miliardu korun menší zisk.

"Údajnou analýzu Hnutí Duha musíme se současnými znalostmi věci bohužel považovat za ryze účelovou, nevěrohodnou a její závěry za záměrně vytržené z kontextu," reagoval mluvčí Lesů ČR Boublík. "O motivech, které k tomuto jednání Hnutí Duha vedou, lze jen spekulovat, bohužel z nich nelze vyloučit ani ekonomické zájmy některých účastníků trhu se dřevem."

Ekologická organizace vyzvala ministra zemědělství Ivana Fuksu, aby v Lesích ČR zavedl pravidla, která zajistí průhledný a pro stát výhodný prodej dřeva, a zisk investoval do zlepšování stavu českých lesů.

"Ministr Fuksa nechal vypsat ve státních lesích tendry, které jsou stejně nevýhodné jako ty předchozí," uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. "Peníze, které vláda takhle přelije do kapes několika dřevařských společností, budou citelně chybět na vylepšování zdravotního stavu našich lesů," dodal.

Boublík to odmítá. "O dobrém hospodaření LČR svědčí i rekordní letošní hospodářský výsledek, který je nejvyšší za celou historii podniku," uvedl. Podnik Lesy ČR za prvních osm měsíců letošního roku vytvořil hrubý zisk 2,08 miliardy korun. Za stejné období loni měl podnik hrubý zisk 147 milionů.


Zdroj: ČTK, 29. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:30