Agris.cz - agrární portál

Výlov rybníka Betlém u Teplé by mohl vydat deset tun ryb

29. 10. 2010 | ČTK

28.10. Rybáři dnes ráno začali s výlovem rybníka Betlém u Teplé na Karlovarsku. Podle odhadu Rybářství Mariánské Lázně, které Betlém spravuje, by mohl vydat okolo deseti tun ryb. Podle ředitele společnosti Zdeňka Maška se i přes dovoz levnějších ryb z ciziny daří na českém trhu udržet obliba českého kapra, který je hlavní chovnou rybou, řekl ČTK.

"Prodej českých ryb je zhruba stejný, i když některý rok je mírný pokles, některý zase nárůst. Cenově je těžké mořským rybám konkurovat. V moři se prostě naloví, zatímco my se o naše kapry musíme starat celý rok," poznamenal Mašek.

Kromě kaprů se na český rybnících zkoušely i některé nové druhy ryb, v případě mariánskolázeňského rybářství to byly například tilapie. "Tilapie děláme. Její doba byla ale v 80. letech, dokud se nechovala tolik v Africe nebo Asii, kde je teplo a levná pracovní síla. Tilapie je náročná na teplotu vody, proto se u nás začala chovat s využitím odpadních vod z elektráren," popsal Mašek.

Betlém patří spolu s rybníkem Amerika u Františkových Lázní k největším chovným rybníkům Karlovarském kraji. "Betlém ale není klasický chovný rybník, protože jde o průtočnou přehradu, proto je výnos relativně nižší," upřesnil ČTK ředitel Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek. "Snažíme se tam dávat více dravců," dodal.

Výlov Betlému, stejně jako před týdnem Ameriky pořádá rybářství i pro veřejnost, která má možnost si přímo na místě koupit právě vylovené ryby.

Rybářství Mariánské Lázně hospodaří asi na 360 rybnících o celkové výměře zhruba 1600 hektarů. Kromě Karlovarského kraje jsou v Ústeckém, Středočeském a Plzeňském kraji.


Zdroj: ČTK, 29. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:00