Agris.cz - agrární portál

Výzkum: ekologické farmy produkují lepší jahody a tvoří zdravější půdu

29. 10. 2010 | bio-info.cz

Srovnávací výzkum ekologických a konvenčních systémů pěstování jahod zjistil, že ekofarmy produkují chutnější a výživnější plody než konvenční farmy a zanechávají zdravější a geneticky rozmanitější půdu.

Studie, provedená vědci z Washington State University v USA, je jedním z nejkomplexnějších svého druhu: analyzovala 31 chemických a biologických vlastností půdy, půdní DNA a chuťových, výživových a kvalitativních znaků tří odrůd jahod pěstovaných na 13 konvenčních a 13 ekologických farmách.

„Žádný výzkum dosud nesrovnával tolik komplexních a kvantitativních znaků jak potravin tak kvality půdy v různých dobách sběru vzorků na tolika produkčních farmách jako ten náš," řekl John Reganold, profesor na Ústavu půdní vědy a agroekologie Washingtonské univerzity a vedoucí výzkumu.

„Naše zjištění má globální důsledky a předem to, co víme o udržitelnosti výhodách ekologického zemědělství systémů," řekl John Reganold, Washington State University, Regents profesor pedologie a hlavní autor dokumentu dnes zveřejněna v online časopise PLoS ONE. "Máme také ukazují, můžete mít vysoce kvalitní, zdravé produkce, aniž by se uchylovali k arzenálu pesticidů."

Reganoldovi dřívější studie v oblasti „indikátorů trvale udržitelného rozvoje" na farmách v severozápadním Pacifiku, Kalifornii, Britské Kolumbii, Austrálii a Novém Zélandu byly publikovány v časopisech Science, Nature, a Proceedings of the National Academy of Science.

Všechny zkoumané farmy v této studii byly v Kalifornii, která produkuje 90 procent jahod ve Spojených státech.

Z výsledků studie vyplývá, že ekologická pole a jejich produkty byly téměř ve všech hlavních ukazatelích stejné nebo lepší než jejich konvenční protějšky.Mezi hlavní zjištění patří:

- ekologicky pěstované jahody měly významně vyšší antioxidační aktivitu a vyšší koncentraci kyseliny askorbové a fenolických sloučenin

- ekologicky pěstované jahody měly delší trvanlivost

- ekologicky pěstované jahody měly vyšší obsah sušiny

Anonymní testy, při kterých byly ochutnávány jahody pod červeným světlem, aby nedošlo k ovlinění barvou ovoce, určily jednu odrůdu biojahod jako sladší, chuťově výraznější a pod běžným světlem vzhledově lepší. Další dvě odrůdy biojahod byly posuzovány stejně pozitivně.

Vědci také zjistili, že půdy na ekologicky obhospodařovaných farmách, vykazovaly výrazně lepší výsledky v různých klíčových chemických a biologických vlastnostech, jako například schopnost vázat uhlík, vyšší obsah mikrobiální biomasy, vyšší enzymatickou aktivitu a vyšší obsah stopových prvků.

Analýza DNA půd také zjistila, že ekologicky obhospodařované půdy měly zásadně větší celkovou i specifickou genovou rozmanitost, což je důležitý předpoklad odolnosti půdy vůči stresu a schopnosti zajišťovat průběh základních půdních procesů.

Zdroj: WSU News


Zdroj: bio-info.cz, 29. 10. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 17:17