Genetické modifikace olejnatých rostlin a brambor
29. 10. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Přehled o rozsahu pěstování GM-olejnin a brambor a o principech a cílech modifikace.
GM-plodiny se pěstují ve 20 zemích světa, především v USA, Argentině, Brazílii, Kanadě. GM-olejniny
Z olejnin se nejčastěji pěstuje geneticky modifikovaná sója, bavlník, řepka, a méně len a slunečnice. Předností je především odolnost vůči herbicidům, škůdcům, extrémním podmínkám, bakteriálním, plísňovým a virovým infekcím. Cílem modifikace může být i zvýšení nutriční hodnoty, zvýšení výnosu, příp. ke snížení emisí CO2 (úspora paliva změnou technologie orby), a GM může u vést ke snížení obsahu toxinů vzniklých činností mikroorganismů v surovinách/potravinách.
V přehledu jsou u jednotlivých plodin uvedeny konkrétní látky, které v principu ovlivňují požadovanou vlastnost/funkci a je uveden zdroj z něhož byl přenesen příslušný gen nebo jeho část, který je zodpovědný za vytváření/účinek příslušné látky.
V „druhé generaci“ GM-plodin je vložením genetické informace dosahováno změny dvou nebo více znaků.
GM-brambory
V případě GM-brambor se sleduje
- odolnost k herbicidům, biotickým a abiotickým stresům, plísni bramborové,
- možnost skladování při nízkých teplotách vzhledem k obsahu bakteriální fosfofruktokinázy snižující obsah rozpustných cukrů při nízkých teplotách,
- změna složení (podíl amylosy a amylopektinu),
- speciální technologické vlastnosti využitelné např. ve farmacii (např. . produkce onkogenu E7 lidského papilomaviru 16).
BioProspect, 20, 2010, č. 1, s. 9-12, 13-14
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 29. 10. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 16:38