Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 28. – 31. 10. 2010

1. 11. 2010 | Agris

ČSÚ: Výroba masa ve 3.čtvrtletí klesla o 4,6 pct, mléka o 1,5 pct

Tuzemská výroba masa v letošním třetím čtvrtletí meziročně klesla o 4,6 procenta na 132.184 tun. Pokles nastal u vepřového, drůbežího i hovězího. Produkce mléka se proti stejnému období loňského roku snížila o 1,5 procenta na 570,7 milionu litrů. Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad. Od začátku července do konce září bylo v Česku poraženo 59.973 kusů skotu, což bylo o 7,4 procenta méně než loni. Pokles byl zaznamenán ve všech významných kategoriích, nejvýrazněji, o 11 procent, ubylo porážek krav. Počty poražených prasat klesly na 753.333 kusů, meziročně o 4,6 procenta.

Špatné počasí sklizeň kukuřice opozdilo

Kukuřice chladu a dešťům odolala. Přesto jí zemědělci v regionu sklidí méně. Někde technika do polí teprve vyjede. Družstva jsou navíc krátká proti nájezdům divočáků. Kukuřice je teplomilná rostlina, na jejíž kvalitě se výrazně projevuje vliv počasí. Přesto farmáři regionu zatím nehořekují. Proměnlivé počasí, zvláště pak deštivé jarní měsíce, totiž pěstitelům kukuřice na Vyškovsku nepřineslo takovou mizérii, se kterou se setkali třeba vinaři nebo sadaři. Mezi největší pěstitele kukuřice v okrese patří Zemědělské družstvo Rostěnice.

Svatomartinského vína je letos rekordní počet

Tuzemští vinaři by letos mohli dodat na trh až 1,75 milionu láhví mladých vín označených jako Svatomartinské. To by oproti loňsku, kdy bylo vyrobeno 1,1 milionu láhví, znamenal nárůst o více než polovinu. Již nyní je potvrzeno, že na trh půjde minimálně 1,6 milionu láhví. Vinaři o tom informovali v tiskové zprávě. „Letos se nám přihlásilo 98 vinařských firem, které dodaly k senzorickému ohodnocení rekordních 310 vzorků vín. Na základě posouzení nezávislých komisí může jít letos na trh 238 Svatomartin­ských vín od 90 vinařských firem,“ uvedl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Hnutí Duha: Lesy ČR nevýhodným prodejem dřeva snižují výnosy

Nevýhodný prodej dřeva státních Lesů ČR podle ekologického Hnutí Duha připravil státní kasu za první pololetí letošního roku nejméně o miliardu korun. Vyplývá to ze srovnání hospodaření Lesů ČR s výsledky některých jiných veřejných lesů, tvrdí Hnutí Duha. Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík odmítl kritiku ekologů jako účelovou a nevěrohodnou. Hnutí Duha porovnalo hospodářské výsledky Lesů města Brna, Městských lesů Pelhřimov, Lesů ČR v okolí Brna a průměru dosaženého Lesy ČR v republice v prvním pololetí letošního roku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 1. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 09:17