Agris.cz - agrární portál

Vánočních kaprů bude dostatek a nezdraží

1. 11. 2010 | Denik.cz

Zájem o sladkovodní ryby u nás stoupá i během roku, v jejich spotřebě však Češi stále výrazně zaostávají za evropským průměrem Praha – Ceny vánočních kaprů zůstanou letos nejspíše stejné jako loni.

V důsledku nepříznivého počasí jsou ryby většinou menší než před rokem, ale produkci většiny oslovených rybářství to výrazněji neovlivnilo. Vánoce jsou pro tuzemské rybáře vrcholem sezony.

Zájem o sladkovodní ryby mezi Čechy však v poslední době stoupá i během roku. Naprostá většina firem ceny ryb meziročně nezměnila a pokud si nezvýší marže obchodníci na předvánočním trhu, neměli by vánoční kapři stát více než loni. Oslovení rybáři se většinou shodli na tom, že cena živého vánočního kapra na pultech obchodů by se mohla pohybovat mezi 90 a 100 korunami za kilogram.

Kapr pořád vede „Rozhodně si myslím, že letošní výlovy by neměly z dlouhodobého pohledu nijak významněji vybočit, ale je zřejmé, že nepůjde o špičkové výsledky,“ zhodnotil svůj dojem z dosavadního průběhu výlovů ředitel Rybářského sdružení České republiky Václav Šilhavý. Tuzemská tržní produkce ryb loni mírně klesla na 20 100 tun z předloňských 20 400 tun. Téměř 90 procent chovaných ryb tvořil kapr.

Spotřeba vzrostla

Průměrná roční spotřeba sladkovodních ryb získaných produkčním chovem i lovem na udici podle odhadu Rybářského sdružení ČR vzrostla loni na 1,37 kilogramu na osobu z předchozích 1,32 kg. „Mohu jen potvrdit, že meziročně došlo ke zvýšení prodeje živých sladkovodních ryb na domácím trhu o osm procent, a to celkem o 700 tun,“ uvedl Šilhavý, který růst spotřeby přisuzuje také propagační kampani ministerstva zemědělství (MZe) Ryba domácí, jejímž cílem je zvýšit zájem spotřebitelů o tuzemské rybí produkty.

Češi v celkové konzumaci sladkovodních i mořských ryb totiž stále výrazně zaostávají za světem. Ve srovnání s průměrem Evropské unie, který je 11 kilogramů, spořádají zhruba poloviční množství, na celosvětový průměr 16 kilogramů ztrácejí ještě výrazněji. Podle odborníků na lidskou výživu je přitom optimum spotřeby ryb kolem sedmnácti kilogramů na osobu a rok. (čtk)


Zdroj: Denik.cz, 1. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 08:22