Agris.cz - agrární portál

Minimlékárna Joma prodává deset na farmě téměř celou produkci

1. 11. 2010 | FinančníNoviny.cz

Nejmenší mlékárna v Plzeňském kraji, Minimlékárna Joma, prodává už deset let téměř veškerou svoji produkci na farmě v Dolní Lhotě na Klatovsku. Rodinná firma, která zpracovává 800 až 1000 litrů mléka denně od vlastních krav, nemá problémy s obytem, výrobu ale rozšířit nechce. Pouze desetinu mléka dodává do Mlékárny Klatovy, ale jen proto, aby si neuzavřela cestu k jednomu ze dvou posledních zpracovatelů mléka v Plzeňském kraji. ČTK to řekla spolumajitelka Jaroslava Martínková.

Firma vznikla původně k chovu mléčného skotu a k prodeji mléka. Poté co mlékárny platily až za tři a více měsíců anebo vůbec, pořídila si k dojnicím malou mlékárnu, kterou zprovoznila v roce 2000.

Díky plzeňským farmářským trhům, které byly letos obnoveny, už znají syrové mléko, zákys, bílý jogurt, tvaroh, smetanové sýry a krém, vše bez konzervačních přísad, lidé z celého kraje. Chtějí nejvíce čerstvé výrobky, sýry jsou okrajové, uvedla Martínková. Smetanový krém získal nedávno titul Regionální potravina Plzeňského kraje 2010.

"Vyrábíme každý den, já a sestra. Všechno mléko je pouze z našich 60 krav," dodala. Firma má dva automaty na čerstvě nadojené a kyselé mléko, oba v Pocinovické pekárně v Klatovech. "Jsme v ČR asi jediní, co provozují automat na zákys, který jde v létě lépe než mléko," uvedla Martínková. Do pekárny dodává firma také své výrobky.

Joma chová krávy od roku 1994, o pět let později si postavila mlékárnu a obchod, kde už za dva roky prodávala polovinu produkce. "Známí jsme byli hned od začátku. Zajíždí k nám lidé z širokého okolí. Chtějí nakupovat na farmě, kde to má své kouzlo," řekla Martínková. Desetinu vlastního mléka dodává firma do Mlékárny Klatovy, která nyní podle ní platí "jen" 6,70 Kč za litr, což se firmě nevyplatí.

Rodinná mlékárna už v roce 1991 požádala o restituce, poté postavila stáj za šest milionů korun pro stádo 55 jalovic holštýnského plemene, které si dovezla z Francie. O krávy se starají dva zaměstnanci, o 100 hektarů vlastních polí manžel s bratrem. Na uživení to je, ale není to o velkém zbohatnutí, dodala Martínková.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 1. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:13