Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná národní dotační programy v zemědělství v roce 2011

3. 11. 2010 | ČTK

Národní agrární dotace mají v příštím roce klesnout o více než polovinu z letošních 1,1 miliardy na 526,7 milionu korun, vyplývá z předkládací zprávy materiálu, který ve středu projedná vláda. Národní dotační programy však představují jen velmi malou část celkových agrárních podpor. Celkový objem dotací oboru v důsledku rostoucích podpor z EU totiž rok od roku roste.

Z celkové částky je 410 milionů korun určeno na dotace neinvestičního charakteru a 116,7 milionu Kč má zemědělce podpořit při nákupech dlouhodobého hmotného majetku. Ministerstvo se přes celkový pokles prostředků prý snažilo zachovat kontinuitu s předešlými roky v poměru finančních prostředků pro jednotlivé programy, stojí v materiálu.

"Pro rok 2011 byl z nedostatku finančních prostředků ze souboru dotačních programů vyřazen program 15. Podpora mimoprodukčních funkcí rybníků," stojí v dokumentu. Naopak jenom minimálně byly sníženy podpory na zachování genetických zdrojů. Výrazné omezení by totiž mohlo vést k nenahraditelným a trvalým ztrátám s mezinárodním dopadem.

Čeští zemědělci nemohou v příštím roce počítat ani s plným dorovnáním přímých plateb. Na pondělní tiskové konferenci to uvedli premiér Petr Nečas a ministr zemědělství Ivan Fuksa. Přímé platby jsou nejvýznamnější zemědělskou dotací. Agrární komora již dříve pohrozila protesty, pokud stát v příštím roce touto formou nevyplatí aspoň tři miliardy korun ze zhruba 4,8 miliardy, což je maximální částka, kterou mohou na základě smluv dojednaných před vstupem ČR do EU požadovat. Celkové výdaje v rozpočtové kapitole ministerstva zemědělství se mají v rámci úsporných opatření v příštím roce meziročně snížit o 2,6 miliardy korun.

Dorovnání přímých plateb je pro zemědělce velmi citlivé téma, kvůli němuž do ulic vyšli už v minulosti. Například loni v prosinci proti plánovanému krácení plateb v Praze demonstrovalo na 4000 zemědělců. Sněmovna následně především hlasy levicových poslanců přidala do rozpočtu MZe 1,5 miliardy korun, jak rolníci požadovali.

České zemědělství je od vstupu země do EU díky dotacím v zisku, v posledních letech před vstupem končilo ale ve ztrátě. Přestože celkový objem dotací do zemědělství a příbuzných oborů byl loni rekordní a přesáhl 44 miliard Kč, kvůli ekonomické krizi a pádu cen komodit zemědělcům klesl zisk na 3,17 miliardy korun. Byl tak nejhorší od vstupu země do EU.


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:56