Agris.cz - agrární portál

Jihočeští pekaři chtějí oživit zapomenuté výrobky

4. 11. 2010 | ČTK

Oživit zapomenuté pekařské výrobky z jižních Čech chtějí pekaři sdružení v Regionálním potravinářském klastru. Už nyní se na pultech obchodů objevuje pečivo vyrobené podle receptur předků a lidé o ně mají zájem, řekl dnes novinářům jednatel klastru Ladislav Skořepa.

Nabídka tradičních regionálních produktů, a to nejen pečiva, je dobrým způsobem, jak oslovit turisty. "Je to možnost, jak nabídnout něco specifického. Region si díky tomu uchovává svou identitu, a to je velmi důležité," uvedla ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu Pavla Konopová.

Výrobci produktů podle starých receptur, ale i zcela nových se budou moci u klastru ucházet o značku kvality. Vybrané produkty pak ponesou už používanou značku Chutná hezky jihočesky. Její přidělení bude znamenat záruku kvality. "Naším cílem je vyvíjet také nové zdravé potraviny a regionální tradiční speciality. Předpokládáme, že zájem o tyto potraviny přinese výrobcům významný ekonomický efekt," uvedl Skořepa.

Tradiční receptury pekaři hledají na různých místech, například v zámeckých archivech. "Snažíme se po zámcích a hradech sbírat třeba formy na pečení," uvedl majitel pekárny Radek Nodes. Vyrobit podle původních receptur pečivo, které by chutnalo i lidem dnes, není podle něj úplně jednoduché.

Receptury musí upravit tak, aby pečivo bylo pro současné konzumenty přijatelné, ale aby gros zůstalo zachováno takové, jaké bylo před 300 lety, doplnil. Receptury jsou u některých výrobků podle něj po staletí a možná i déle stejné, třeba až na množství soli.


Zdroj: ČTK, 4. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 06:45