Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 11. 2010

4. 11. 2010 | Agris

Bio je v kurzu: 62 % zákazníků si rádo za ně připlatí

V důsledku zvýšené poptávky po biopotravinách Tesco rozšiřuje řadu Organic. Odhodlanost českých zákazníků vyzkoušet si biopotraviny a přesvědčit se o jejich vlastnostech neslábne, ale právě naopak. Jak dokazuje poslední průzkum zákaznického chování společnosti Tesco, bioprodukty si letos již alespoň jednou koupilo 53 % Čechů. Vloni to bylo 48 % z nich. Tesco se na základě těchto výsledků rozhodlo rozšířit svou řadu potravin Organic. Pokud jde o cenu, až 62 % dotazovaných si za bio rádo připlatí.

Vláda projedná národní dotační programy v zemědělství v roce 2011

Národní agrární dotace mají v příštím roce klesnout o více než polovinu z letošních 1,1 miliardy na 526,7 milionu korun, vyplývá z předkládací zprávy materiálu, který ve středu projedná vláda. Národní dotační programy však představují jen velmi malou část celkových agrárních podpor. Celkový objem dotací oboru v důsledku rostoucích podpor z EU totiž rok od roku roste. Z celkové částky je 410 milionů korun určeno na dotace neinvestičního charakteru a 116,7 milionu Kč má zemědělce podpořit při nákupech dlouhodobého hmotného majetku. Ministerstvo se přes celkový pokles prostředků prý snažilo zachovat kontinuitu s předešlými roky v poměru finančních prostředků pro jednotlivé programy, stojí v materiálu.

Babišův Agrofert prohrál arbitráž s PKN Orlen kvůli Unipetrolu o 20 miliard Kč

Společnost Agrofert patřící miliardáři Andreji Babišovi prohrála poslední arbitráž s polskou ropnou firmou PKN Orlen. Ve sporu týkajícího se privatizace firmy Unipetrol požadovala zhruba 20 miliard korun. Právní zástupce Agrofertu svému klientovi patrně navrhne podat žádost na zrušení tohoto nálezu nálezu. Ten vydal Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky. Bližší podrobnosti k případu však odmítl sdělit s odvoláním na to, že je neveřejným soudem. Informaci o výsledku sporu potvrdila redakci advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol..

V Rusku vzniká možný konkurenční zájemce o kanadskou Potash

Ruský výrobce hnojiv Phosagro vyzval své domácí partnery a konkurenty ke společné koupi podílu na kanadské společnosti Potash Corp, největším světovém výrobci umělých hnojiv na světě. Rusové by tím zhatili snahu australského těžařského koncernu BHP Billiton získat Potash za zhruba 39 miliard dolarů (682 miliard Kč). Mezitím by do dnešní půlnoci měla kanadská vláda rozhodnout, zda nabídku BHP povolí, nebo ji stejně jako vláda provincie Saskatchewan odmítne. Předseda správní rady Phosagro Vladimir Litviněnko dnes prohlásil, že vyzve svého dávného spojence, premiéra Vladimira Putina, aby takovýto krok ruských firem podpořil a prověřil jeho finanční aspekty.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 4. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:19