Agris.cz - agrární portál

Potravinářská komora chystá logo pro označování českých potravin

4. 11. 2010 | ČTK

Potravinářská komora chystá novou značku pro označování kvalitních tuzemských potravin. Logo se státní vlajkou a nápisem Český výrobek či Česká potravina s dodatkem "Garantováno Potravinářskou komorou ČR" už nechala zaregistrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví. Na Žofínském fóru věnovaném zemědělství a potravinářství to dnes řekl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Právo označovat své výrobky novým logem by tuzemští výrobci získali po splnění podmínek pro jeho udělení a zaplacení symbolické finanční částky, uvedl Toman. Již delší čas je kvalitním českým výrobkům udělováno označení Klasa, od letošního léta nově pak také značka Regionální potravina. O možnosti označovat domácí potraviny českou vlajkou v poslední době opakovaně hovořil také ministr zemědělství Ivan Fuksa. Pro větší propagaci výrobků od českých potravinářů se v pondělí vyslovil také premiér Petr Nečas. Výrobci dlouhodobě upozorňují na rostoucí dovozy potravin, jejichž kvalita je prý často nízká a značení původu nejasné.

Značku Regionální potravina letos při prvním ročníku oceňování získalo 71 výroků z celkem 943 přihlášených produktů. Stát dal na projekt v letošním roce 50 milionů korun, minimálně stejnou částkou jej hodlá podpořit i v příštím roce.

Klasa je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 Státní zemědělský intervenční fond. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt.


Zdroj: ČTK, 4. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 15:52