Agris.cz - agrární portál

Zemědělci letos poprvé vyberou "největšího byrokrata"

9. 11. 2010 | ČTK

Asociace soukromého zemědělství (ASZ) vyhlásila první ročník ankety, v níž sedláci a další lidé z oboru vyberou "největšího byrokrata" v zemědělství. Podle tajemníka ASZ Jaroslava Šebka má soutěž upozornit veřejnost i samotné úřady na obtěžující byrokracii, po jejímž zmírnění farmáři dlouhodobě volají. Snížení byrokracie má od svého červencového nástupu do funkce mezi svými prioritami také ministr zemědělství Ivan Fuksa.

"Nechceme nikoho urazit, ani snižovat vážnost funkce státního úředníka. Rozhodně ale chceme touto odlehčenou formou důrazně upozornit na přebujelou byrokracii a zbytnělou legislativu, která výrazně snižuje konkurenceschopnost našich sedláků na evropském trhu," uvedl Šebek. Podle něj je odstraňování či zmírňování zbytečných předpisů pro farmáře důležitější než například otázka výše dotací, které jsou v Česku stále nižší než ve starých členských zemích Evropské unie.

Mezi deseti nominovanými subjekty kromě kontrolních organizací v resortu opakovaně figuruje také samotné ministerstvo zemědělství, ale též celní úřad a Český statistický úřad. Hlasovat může kdokoli, volí se prostřednictvím SMS zpráv do 14. prosince.

Asociace, která hájí zájmy především soukromě hospodařících sedláků, vyhlásí výsledky ankety o největšího byrokrata v zemědělství 17. prosince v pražském divadle ABC zároveň s výsledky soutěže o nejlepší farmu letošního roku. "Věříme, že představitelé uvedených složek státní správy se nebudou bát na tento večer s námi přijít a 'riskovat' osobní převzetí speciální ceny," dodal Šebek. Ministr Fuksa dnes vyzval zemědělce, aby zasílali své podněty upozorňující na zbytečnou byrokracii v resortu Antibyrokratické komisi ministerstva. Mohou je poslat prostřednictvím dotazníku, který ministerstvo minulý týden zřídilo na svém webu www.eagri.cz.

"Podněty se bude průběžně zabývat k tomu určená Antibyrokratická komise pod mým osobním vedením, která je vyhodnotí a bude iniciovat okamžitou nápravu," řekl ministr. Ten již v září informoval o tom, že chce v nadcházejících třech letech postupně sloučit bezmála dvě desítky úřadů ve svém resortu do dvou nových subjektů. Zároveň chce omezit a zpřehlednit zemědělskou legislativu. Vyzval také úředníky, aby se ke kontrolovaným zemědělcům chovali lépe.

Například státní veterinární správa podle něj vyžaduje po farmářích plnění přísných kriterií v oblasti prodeje ze dvora a faremního zpracování výrobků, přestože evropská legislativa umožňuje benevolentnější přístup. Podle opakovaných vyjádření farmářů to není zdaleka jediný případ, kdy je vůči nim stát přísnější než podle unijních předpisů musí.


Zdroj: ČTK, 9. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:12