Agris.cz - agrární portál

Část nových zemí EU chce zásadní změnu politiky pro farmáře

10. 11. 2010 | ČTK

Společná zemědělská politika Evropské unie by měla být jednoduchá, spravedlivá, tržně orientovaná a udržitelná. Vyplývá to z deklarace, kterou dnes podepsali zástupci zemí visegrádské čtyřky (V4), Bulharska a Rumunska. Noví členové unie chtějí mimo jiné prosadit, aby původní země EU nadále nemohly bez omezení dotovat farmáře z vlastních národních zdrojů nad rámec společné politiky.

"Je třeba a čas, aby se společná zemědělská politika skutečně změnila, ne aby jen byla vykonána kosmetická úprava," tlumočil novinářům společné stanovisko šestice zemí slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon.

V zájmu Slovenska, České republiky, Polska, Maďarska, Bulharska a Rumunska je, aby se zavedla objektivní kritéria pro rozdělování evropských peněz pro farmáře, dodal ministr. Současnému nastavení systému vytknul komplikovanost a byrokracii. Pravidla navíc podle něj nejsou rovnocenná pro každou zemi.

Dotační podmínky pro všechny členy unie by se měly vyrovnat v roce 2014. Staré členské státy v čele s Francií a Německem ale chtějí politiku rozdílných dotací prodloužit.

K podepsané deklaraci zemí V4, Bulharska a Rumunska se podle Simona mohou přidat i další státy. "Síla našich zemí není malá. Možná, že tuto snahu podpoří i některé staré členské státy," uvedl ministr. Podle něj by mohlo jít o státy, které mají problémy s výkonností ekonomiky, a proto mohou mít zájem upravit nastavení společné politiky.

Evropská komise má svůj návrh budoucí podoby společné zemědělské politiky unie zveřejnit ve druhé polovině listopadu. O její konečné podobě po roce 2013 ale rozhodně příští rok až Evropský parlament. K farmářům v současnosti nadále směřuje téměř polovina rozpočtu unie, což je přibližně 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč) ročně.


Zdroj: ČTK, 10. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 12:40