Agris.cz - agrární portál

Hřebčínu se otevírá cesta k dotacím EU

10. 11. 2010 | E15 on line

Kladrubský hřebčín dostane od ministerstva zemědělství přes 20 milionů korun na zpracování dokumentace k projektu rekonstrukce národní kulturní památky, která je v havarijním stavu. Hřebčínu se tak otevírá cesta k tomu, aby se mohl příští rok přihlásit o stamiliony korun evropské dotace ve výzvě vyhlašované ministerstvem kultury.

Vyplývá to z informací, které deníku E15 poskytli ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) a ředitel hřebčína Jan Höck.

Ještě před pár týdny to přitom vypadalo, že stát nebude mít peníze nejen na projektovou dokumentaci pro hřebčín, ale ani na to, aby mohl vypsat další výzvu v rámci operačního programu ministerstvem kultury.

„Je velmi pravděpodobné, že Kladruby budou úspěšné. Všichni vnímají, že je to národní klenot, že je ve špatném technickém stavu a že areál potřebuje na svou rekonstrukci řádově 150 až 300 milionů korun,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Fuksa.

Jakou částku by případně mohl kladrubský hřebčín získat, to je ale zatím předčasné odhadovat. Bude záležet na celkové sumě peněz, kterou dá ministerstvo kultury do dotyčného dotačního programu. „Ministerstvo kultury s hřebčínem skutečně počítá. Šance jsou určitě vysoké. Projekt trpěl spíše administrativními nedostatky, kvůli kterým neuspěl v první výzvě. To se dá řešit,“ řekl deníku E15 mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

Podle ředitele Höcka by kladrubský hřebčín potřeboval v první fázi na základní rekonstrukci nejméně 300 až 400 milionů. To je ale jen zhruba čtvrtina až třetina z celkových odhadovaných nákladů na kompletní obnovu a zajištění provozu. „Potřebujeme v první řadě odvodnit zámek, kostel a naprosto všechny stáje,“ řekl Höck.

Rozhovor s Ivanem Fuksou čtěte v zítřejším vydání E15 a na E15.cz.


Zdroj: E15 on line, 10. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:34