Agris.cz - agrární portál

Kuřecí pařáty z Polska slaví úspěch v Asii, jejich export roste

10. 11. 2010 | Lidové noviny

Polští vývozci drůbeže mají na trhu v Asii velký úspěch s kuřecími pařáty, které jsou zejména v čínské kuchyni považovány za delikatesu. Jejich vývoz z Polska se letos proti loňsku více než zdvojnásobil, informovala polská agentura PAP.

Loni polští drůbežáři v období od ledna do konce srpna do Asie vyvezli 7400 tun kuřecích pařátů, letos v tom samém období to bylo už 18.200 tun, uvedla Danuta Rycombelová z Institutu ekonomie zemědělství a potravinového hospodářství. Kuřecí pařáty se na stoly spotřebitelů v Asii dostávají přes Hongkong, na trh v samotné Číně se polským firmám exportujícím drůbeže zatím proniknout nepodařilo.

Polští chovatelé drůbeže vyvážejí téměř všechny pařáty ze svých kuřat. V Asii na nich vydělají vícepeněz než na drůbežím mase. "Kdybychom neměli odběratele v Asii, museli bychom pařáty likvidovat," řekl Leszek Kawski, šéf polského drůbežářského svazu.

Polsko letos od ledna do srpna do zahraničí vyvezlo celkem 247.500 tun drůbežího masa, loni to v tom samém období bylo 188.000 tun. Nejvíce polské drůbeže míří do Německa, mezi další významné trhy patří Británie, Česko a Nizozemsko.

ČTK

Lidovky.cz


Zdroj: Lidové noviny, 10. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:19