Agris.cz - agrární portál

Ukrajina umožní zemědělské využití ploch v okolí Černobylu

11. 11. 2010 | ČTK

Ukrajina připravuje projekt zemědělského využití ploch zasažených radioaktivitou při havárii černobylské jaderné elektrárny v dubnu 1986. Oznámil to dnes na tiskové konferenci v Kyjevě úřadující ukrajinský ministr pro mimořádné situace Mychajlo Bolotskych. Program zemědělské rehabilitace černobylské zóny by měl být hotov do března příštího roku.

Při explozi černobylské jaderné elektrárny byla bezprostředně zamořena oblast v okruhu třiceti kilometrů, zvýšená radioaktivita zasáhla širší region o rozloze 160.000 čtverečních kilometrů. Následky tragédie postihly zejména obyvatele severní Ukrajiny, Běloruska a západního Ruska.

Podle ukrajinského ministra se připravovaná koncepce návratu zamořené půdy k zemědělskému využití bude opírat o "jasný právní a vědecký základ". Cílem je podle něj využívat úplně nebo částečně veškerou půdu, která je k využití vhodná. V březnu 2011, tedy měsíc před 25. výročím černobylské havárie, chtějí ukrajinské úřady koncepci zveřejnit.

Zemědělské využití ploch zasažených radioaktivním zářením předpokládá i běloruský program likvidace následků černobylské havárie do roku 2020, který letos v létě na svých webových stránkách zveřejnila běloruská vláda.

Letos v srpnu běloruské úřady zrušily zvláštní ochranný režim na území o rozloze 5000 hektarů a otevřely je pro zemědělské využití. Podle vládního programu se počítá se zavedením speciálních agrotechnických technologií, které "minimalizují hromadění radioaktivních částic a umožňují, zjednodušeně řečeno, získávat ze špinavých pozemků čistou produkci".


Zdroj: ČTK, 11. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:18