Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 11.11.2010

12. 11. 2010 | Agris

Karlovarský kraj podpoří projekty k udržení zemědělství v regionu

Karlovarský kraj podpoří projekty nutné pro udržení alespoň základní zemědělské výroby v regionu. Zavázal se k tomu ve smlouvě s regionální agrární komorou, kterou dnes podepsal hejtman Josef Novotný a předseda komory Jaroslav Brom. Spolupráce se bude týkat především problémů spojených s restrukturalizací zemědělství v kraji, zlepšení podmínek pro podnikání a řešením úbytku pracovních míst. Karlovarský kraj už s agrární komorou v minulosti spolupracoval, naposledy například při realizaci projektu Regionální potravina. Vždy ale šlo o vztahy neformální. Teprve nyní dostaly tyto kontakty oficiální rámec, podotkl Brom.

Máslo je nejdražší za poslední tři roky

Cena kilogramu čerstvého másla se v průměru pohybuje okolo 134 korun, čtvrtka pak už přesáhla třicetikorunovou hranici. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se cena másla dostala na nejvyšší hodnotu za téměř tři roky, kdy tradiční mléčná pochutina prudce podražila na přelomu let 2007 a 2008. Máslo zdražuje již zhruba rok a půl, kdy se jeho cena pohybovala kolem 90 korun za kilo. Podle výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce lze hledat důvody v klesající produkci mléka, zvýšení výkupních cen pro zemědělce i nedostatku mléčného tuku (smetany). Opomenout rovněž nelze ani předvánoční období.

Potravinářská komora chce označovat "čerstvé" potraviny

Potravinářská komora má zájem, aby větší počet potravin v obchodech mohl být označen přívlastkem "čerstvé". Připravuje za tímto účelem ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze metody určování čerstvosti, které by pak byly promítnuty v legislativě.

Vyděšená Evropa: Po verdiktu Evropského soudu blokuje seznamy příjemců dotací

Zveřejňování dat o příjemcích zemědělských dotací je podle Evropského soudu v rozporu s ochranou osobních údajů. Jako první seznamy zablokovalo Německo, vzápětí se přidalo i Česko. Soudní dvůr EU v Lucemburku vynesl precedentní verdikt: Členské státy unie by měly omezit zveřejňování informací o dotacích, které získávají evropští zemědělci - především však soukromí farmáři. Evropské nařízení, které zveřejňování všech příjemců zemědělských dotací požaduje, je totiž podle soudního dvora v rozporu se směrnicí o ochraně osobních údajů, zakotvenou v Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 12. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 09:32