Agris.cz - agrární portál

Svatomartinských vín je letos rekordně

12. 11. 2010 | E15 on line

Tisíce lidí po celé České republice si včera již tradičně připilo novým Svatomartinským vínem z letošní sezony. Letos jej vinaři na trh mohou dodat v rekordním počtu jednoho a tři čtvrtě milionu lahví, což je o tři pětiny více než loni.

Novodobá historie Svatomartinského vína se píše od roku 2005, kdy ochrannou známku odkoupil Vinařský fond. Před pěti lety přitom vinaři vyrobili pouhých 153 tisíc lahví Svatomartinského. Podle hlavního someliéra Vinařského fondu Marka Babisze se na každoročním nárůstu počtu lahví Svatomartinského vína na trhu projevuje několik věcí. Mezi nimi je například intenzivní marketingová podpora projektu ze strany Vinařského fondu či větší zájem vinařů svá vína jako Svatomartinská označovat.

„Faktorem je i to, že lidé začínají být patrioti, tedy že dávají přednost tuzemským výrobkům, a to nejen vínu,“ řekl deníku E15 Babisz.

Ochutnávání nových vín z daného roku měli přitom mnozí lidé v Česku dosud spojené spíše s francouzskou tradicí nového vína beaujolais, které se podle tradice otevírá poprvé třetí čtvrtek v listopadu. Tuzemské Svatomartinské víno je ale přece jen levnější než světoznámé beaujolais. V hyper- a supermarketech se cena za lahev Svatomartinského pohybuje v rozmezí zhruba od 50 do 80 korun, ve vinotékách pak zhruba od 90 do 150 korun.

„Ceny jsou v podstatě srovnatelné s cenami z loňského roku. I když byla menší úroda a vinaři měli vyšší vstupní náklady na výrobu vína, zdražení může být v řádu korun,“ podotkl Babisz.

S meziročním nárůstem prodejů počítají i obchodní řetězce, například v Globusu o 30 procent a v Tesku o pětinu. Svatomartinská vína většinou prodávají čtyři či pět let, tedy právě od dob, kdy se o značku začal starat Vinařský fond.

„Zájem o ně se rok co rok zvyšuje, a to díky stoupající medializaci a reklamě,“ řekl deníku E15 mluvčí Kauflandu Michael Šperl.


Zdroj: E15 on line, 12. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:55