Agris.cz - agrární portál

Cafédirect úspěšně dobývá nejen britský trh

12. 11. 2010 | bio-info.cz

Cafédirect byla založena roku 1991 a v současnosti je jedničkou na trhu Fair Trade horkých nápojů ve Velké Británii. Její tržní podíl na trhu Fair Trade káv a čajů je 35 procent. Roční obrat z prodeje výrobků Cafédirect dosáhl více jak 23,5 mil. liber.

Cafédirect pouze nenakupuje suroviny od výrobců, ale buduje s nimi dlouhodobou spolupráci. Spolupracuje s 250 tisíci pěstitelů kávy, čaje a kakaa v 35 certifikovaných Fair Trade družstvech v 11 zemích.

Model řízení společnosti je naprosto jedinečný. Výrobci a pěstitelé z rozvojových zemí vlastní akcie společnosti Cafédirect, jsou členy řídících orgánů a podílí se na řízení společnosti. Cafédirect platí pěstitelům vyšší cenu než je minimální výkupní Fair Trade cena. Proto pěstitelé kávy, čaje a kakaa dávají Cafédirect nejkvalitnější část své produkce.

Cafédirect se zavázalo zvyšovat kvalitu života ve všech směrech, a proto kromě vyplácení vyšší ceny také reinvestuje část svých zisků na podporu pěstitelů v rozvojových zemích. V roce 2005, Cafédirect investovalo 86 procent provozního zisku na míru ušitých tréninkových programů a rozvoj obchodu. Podpora Cafédirect umožňuje pěstitelům zvyšovat efektivitu jejich práce a mít odpovědnost za svůj život.

Cafédirect byla první společností, která ve Velké Británii uvedla na trh kávu s mezinárodním logem FAITRADE.Cafédirect patří 4. místo na trhu mleté a pražené kávy ve Velké Británii. Značka Teadirect má na trhu s čaji ve Velké Británii 7. místo (roční obrat 5,4 mil. liber) a současně patří mezi 10 nejrychleji rostoucích značek čajů ve Velké Británii (meziroční nárůst tržního podílu 11,8 %). Instantní káva Cafédirect je jedna z nejrychleji rostoucích značek na britském trhu. Roční obrat z prodeje dosáhl 9,95 mil. liber.

Výrobky společnosti Cafedirect do České republiky dováží společnost Fairově.

Zdroj: www.fairove.cz


Zdroj: bio-info.cz, 12. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:06