Agris.cz - agrární portál

Podezřelý lesní šampion

15. 11. 2010 | iHNed.cz

Státní zakázka Lesů ČR bude patrně rozdělena úplně jinak, než jak naznačily předběžné výsledky.

Je to, jako kdyby Česko vyhrálo na brazilské půdě mistrovství světa ve fotbalu. Tomáš Hrubec, spolumajitel a šéf představenstva Českých dřevařských závodů (ČDZ), které zvítězily v tendru na dodávku komplexních lesnických prací pro příští rok, vypsaný státním podnikem Lesy ČR, by se spolu se svými kolegy měl radovat, podobně jako by šílel fotbalový národ. Přesto prožívá nepříjemné dny.

Málokdo mu věří, že drtivé vítězství v tendru, byť zatím pouze předběžné, není výsledkem nějakých zákulisních dohod či machinací.

Relativní trpaslík, s ročním obratem zhruba 750 milionů korun, deklasoval soupeře, kteří v oblasti lesnických činností doposud dosahovali obratů v řádu miliard korun. Toto senzační vítězství může mít ale i prozaický důvod - firma ČDZ byla ochotna zakázky vzít i za ceny, které ostatní zájemci už považují za ztrátové.

»Trápí mě, že se celý život v branži pohybuji a nejednou se spekuluje, co za vítězstvím je. Jako bychom byli na trhu nějací nováčci,« nese s hořkostí dosažený úspěch Hrubec, který v ČDZ pracuje už od sedmdesátých let minulého století, kdy se firma ještě jmenovala Středočeské dřevařské závody.

Jen s těmi, kterým věříme

Šéf ČDZ, který je zároveň prezidentem Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů, nechce zatím nahlas uvažovat o tom, jak obří zakázku dokážou zvládnout, kde vezmou lidi a techniku. Vidí to jako předčasné, už i proto, že celý tendr má teď v rukou antimonopolní úřad, který řeší hned několik podnětů ohledně údajné neregulérnosti soutěže.

Hrubec ale připouští, že by buď museli nabrat další zaměstnance, či se obrátit na jiné lesnické firmy, aby jim vypomohly jakožto subdodavatelé. Budou to prý ale dělat jen s těmi »dobrými« firmami, kterým věří.

Junek vyhrál to, co nechtěl

Jak už týdeník Ekonom jako první minulý týden informoval, České dřevařské závody podaly cenově nejvýhodnější nabídku v plné třetině ze 108 územních jednotek, o které se ve státních lesích bojovalo.

Jde konkrétně o 36 jednotek, přičemž další jednotku (lesní porosty na Pelhřimovsku) by měla v příštím roce obhospodařovat firma Lesy Pelhřimov, kterou ČDZ majoritně ovládají. Výsadní postavení Hrubcovy firmy je z regionálního pohledu ještě citelnější, protože se zaměřila jen na lesy v českých krajích, od Šumavy po východní Čechy.

Podobně silná pozice se rýsuje na Moravě pro firmu LST, která skončila druhá v pořadí se ziskem 28 územních jednotek (27 je na Moravě, zejména v oblasti Jeseníků či na Vsetínsku). Zvláštní je, že zatím byly její doménou západní Čechy, kde má sídlo.

Předseda představenstva a majitel LST Václav Junek, někdejší šéf skupiny Chemapol, naznačuje, že s tímto výsledkem příliš spokojen není. Očekávali prý úspěch na svém »domovském území«, Morava byla jen záložní variantou.

Teď se patrně bude snažit, aby se jejich zakázkové portfolio pozměnilo. »Naložíme s tím tak, aby to pro nás bylo efektivní. Vybereme jednotky, které budeme schopni zvládnout,« uvedl pro týdeník Ekonom Junek, jehož firmě finančně vypomohl vlivný český zbrojař Richard Háva.

Znamená to zřejmě, že část jednotek, které pro LST nejsou zajímavé, firma »pustí«, byť i za cenu propadnutí složené jistiny. Jednotky by tak získaly ty lesnické firmy, které se v daných územích umístily na druhých místech.

Podobně se asi zachovají i vítězné České dřevařské závody, byť to jejich šéf Hrubec zatím výslovně nepotvrzuje. Může to znamenat velmi výrazné přeskupování dílčích zakázek napříč republikou.

Špatně to spočítali

S tím už předběžně počítá i třetí firma v pořadí, společnost Less & Forest, dosavadní lídr dřevařského trhu, která v tendru uzmula »jen« šestnáct jednotek. »Jsem přesvědčen, že České dřevařské závody podepíšou podstatně méně smluv, než kolik by odpovídalo předběžným výsledkům,« říká pro týdeník Ekonom majoritní akcionář holdingu Less Jan Mičánek.

Tomu dokonce mnozí podsouvají, že byl od počátku s Českými dřevařskými závody dohodnut (stejné spekulace o možných zákulisních dohodách ČDZ ale směřují i k firmám Hradecká lesní a dřevařská či k českobudějovické skupině Wotan).

»Nic senzačního za tím nehledejte. České dřevařské závody vyhrály, protože špatně zkalkulovaly ceny,« myslí si Mičánek.

Ten od ČDZ v minulosti odkoupil areál v Čáslavi, což by mohlo naznačovat úzkou spolupráci, ale na druhou stranu se s touto podnikatelskou skupinou tvrdě utkal o vojenské lesy u Mimoně.

Šéf ČDZ Hrubec si nemyslí, že by ceny spočítali špatně, ale žádný profit ze státní zakázky neočekává. »Spočítali jsme to tak, že zisk bude někde kolem nuly, ale jsme přesvědčeni, že do budoucna se nám to vyplatí,« říká a připomíná, že tendr se týká jenom příštího roku, přičemž firmám může poskytnout dobrou výchozí pozici pro soutěž následující, jenž by podle vedení Lesů ČR měla být na pět až deset let.

Historická šance

Jak už bylo řečeno, výsledky tendru zatím nejsou oficiální. Vedle toho, že soutěž nebyla ještě definitivně vyhodnocena (firmy mohou být vyřazeny i kvůli formálním nedostatkům či dumpingu), je tu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), jež řeší několik stížností.

Když soutěž zkrachuje, přijde asi na řadu takzvané jednací řízení bez uveřejnění, kdy zadavatel přímo oslovuje potenciální dodavatele. Podle jakého klíče by si je vybíral, není zřejmé.

Vedení Lesů ČR před krachem varuje: »Pokud by se ÚOHS rozhodl tendr pozastavit, reálně hrozí, že dosažené pozitivní výsledky budou zmařeny. Lesy ČR mají v příštím roce historickou šanci, že budou moci poprvé za celou dobu své existence prodávat sto procent dřeva za stoprocentně tržní ceny,« tvrdí generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Jiří Pšenička

České dřevařské závody

- Firma sídlí v Praze a zabývá se zpracováním dřeva.

- Její historie sahá do roku 1953, původně nesla název Středočeské dřevařské závody.

- Zprivatizována byla v rámci kuponové privatizace.

- Dnes ji skrze firmu Česká dřevařská ovládají její šéfové Tomáš Hrubec, Vladimír Kricner a Karel Charvát.

- Má několik výrobních závodů (Černousy, Řevničov, Satalice, Uhříněves, Velký Osek, Velvary).

- Zabývá se výrobou oken, dveří, lepených dřevěných konstrukcí, dřevostaveb, řeziva a cementovláknitých desek.

- Drží 76,7 procenta akcií firmy LINETA severočeská dřevařská společnost (někdejší Severočeské dřevařské závody) a 75,6 procenta lesnické firmy Lesy Pelhřimov.

- Celkem celá skupina zaměstnává asi 550 lidí.

Trpaslík deklasoval soupeře, kteří v oblasti lesnických činností doposud dosahovali daleko vyšších obratů.

750 milionů korun

Zhruba takový roční obrat mají České dřevařské závody.


Zdroj: iHNed.cz, 15. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 02:43