Agris.cz - agrární portál

Veleba:Dovoz potravin vzrostl po vstupu do EU až několikanásobně

15. 11. 2010 | ČTK

Dovozy potravin do Česka vzrostly po vstupu země do Evropské unie až několikanásobně. Dováží se například stále více mléčných výrobků či masa. Import vepřového od roku 2003 do loňska vzrostl více než šestkrát na téměř 180.000 tun a dále se zvyšuje. Více než polovina ze zhruba 40 kilogramů vepřového masa, které obyvatel ČR ročně sní, bude tak letos pocházet z dovozu, řekl dnes novinářům prezident Agrární komory Jan Veleba.

Podle Veleby se do země dováží také stále více také másla, sýrů a tvarohů. Zatímco rok před vstupem ČR do EU dosáhly dovozy másla 5000 tun, loni to bylo více než čtyřnásobné množství.

"Nechápu, proč čerstvé máslo musíme dovážet," uvedl Veleba. Zvyšování dovozů potravin vede podle něj k omezování jejich tuzemské výroby a tím k pokračujícímu útlumu zemědělské produkce.

Rostoucí podíl zahraničních výrobků na českém trhu se zemědělcům a potravinářům nelíbí. V poslední době proto zahájili všemožné aktivity, jejichž pomocí chtějí tento stav zvrátit. Veleba odhaduje, že do tří až pěti let by v důsledku různých propagačních kampaní mohl vzrůst podíl českých výrobků až o deset procent

Ve spolupráci s ministerstvem zemědělství výrobci například propagují regionální potraviny. Potravinářská komora začátkem listopadu představila svůj záměr označovat kvalitní české potravinářské výrobky státní vlajkou. Zároveň chce uzákonit podmínky pro označování potravinářských výrobků v obchodech přívlastkem "čerstvé".

To by do budoucna například znemožnilo takto v obchodech označovat ryby, které byly po předchozím zmrazení rozmraženy, nebo v supermarketech rozpékané mražené polotovary prodávat jako "čerstvé pečivo". To by do jisté míry mohlo omezit dovoz výrobků těchto kategorií.

"Došlo by tím k posílení pozice prodejců a distributorů, kteří mají zájem na prodeji čerstvých potravin. Současný systém je diskriminuje tím, že nemohou účinně prezentovat svou snahu o zkrácení distribučního řetězce a dodávání skutečně čerstvých potravin," uvedl v minulém týdnu šéf Potravinářské komory Miroslav Toman.

Podle Veleby jsou v Česku v důsledku ostrého konkurenčního boje mezi obchodními řetězci potraviny levné, často však na úkor kvality. "To je moment (nízké ceny potravin), který vyhovuje všem politikům bez rozdílu politické orientace," řekl s tím, že tímto způsobem si politici vlastně "kupují přízeň voličů".

Pokud by vzrostl podíl místních potravin na trhu, jejich cenová hladina by se zvýšila, vzrostla by však kvalita nabídky, podotkl Veleba. V důsledku přísnějších předpisů, než jaké jsou v EU jsou podle něj totiž tuzemské potraviny kvalitnější. Jelikož nejsou dováženy z velké vzdálenosti, jsou také čerstvější než ty ze zahraničí. Jejich koupí lidé navíc podpoří zaměstnanost na českém venkově i údržbu kulturní krajiny, uvedl šéf komory.


Zdroj: ČTK, 15. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 09:57