Agris.cz - agrární portál

Cizinci zřejmě budou moci v Česku kupovat zemědělskou půdu

16. 11. 2010 | E15 on line

Vláda bude zítra jednat o úpravách v devizovém zákoně, které cizincům umožní koupi zdejší zemědělské půdy. Zákaz prodeje dosud platí, jde o přechodné ustanovení, které si Česko vyjednalo při vstupu do Evropské unie. Výjimka má skončit v květnu příštího roku. Ministerstvo zemědělství a Agrární komora navrhovaly v připomínkovém řízení prodloužení přechodného ustanovení.

„Nezbytnost uvedení devizového zákona do souladu s primárním právem Evropské unie je dána skutečností, že Evropská komise může zahájit proti České republice řízení o porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, které by mohlo skončit případným odsuzujícím rozsudkem Soudního dvora Evropské unie s možným negativním finančním dopadem do státního rozpočtu,“ uvedlo ministerstvo financí.

V takovém případě by podle ministerstva hrozilo, že Česká republika bude zatížena denními platbami v řádu tisíců eur až do zjednání nápravy.

Pokud se nepovede do konce přechodného období změnu devizového zákona schválit, nebudou katastrální úřady moci kvůli nadřazenosti unijního práva zamítat návrhy na vklad vlastnického práva u zemědělských pozemků v soukromém vlastnictví, které bude kupovat cizinec.

Podobné přechodné období mělo Česko i pro nemovitosti určené k bydlení. To už ale vypršelo v roce 2009.


Zdroj: E15 on line, 16. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 09:06