Agris.cz - agrární portál

FAO snížila výhled světové produkce obilovin v této sezoně

18. 11. 2010 | ČTK

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) snížila předpověď světové produkce obilovin pro nynější sezonu do června 2011. Sklizeň proti minulé sezoně klesne o zhruba dvě procenta a svět bude muset dávat pozor, aby se v dohledné budoucnosti opět neobjevily výpadky dodávek a nevznikla další potravinová krize, uvedla dnes agentura.

Odhad sklizně obilovin FAO snížila na 2,216 miliardy tun ze zářijového výhledu 2,239 miliardy tun. V předešlé sezoně do letošního června se ve světě sklidilo 2,263 miliardy tun obilovin.

U pšenice čeká FAO pokles sklizně proti předešlému roku o zhruba pět procent na 648 milionů tun, což je dva miliony tun pod zářijovým odhadem. Konstatovala však, že setba této klíčové potravinářské plodiny v Evropě a Spojených státech v odpovědi na letošní nižší sklizeň roste.

U rýže, která je klíčová pro rozvojový svět, čeká FAO zvýšení produkce o 2,5 procenta na 467 milionů tun, u kukuřice odhaduje nárůst o jedno procento. U cukru, jehož cena v posledních týdnech rostla na 30letá maxima, čeká agentura zvýšení produkce o osm procent na 169 milionů tun.

Dodávky a zásoby rýže, pšenice a kukuřice jsou nyní dostatečné, což podle FAO sníží riziko opakování světové potravinové krize v rozvojových zemích z roku 2007/08. Vzhledem k nepolevujícímu růstu světových cen většiny komodit však musí mezinárodní společenství zůstat v pohotovosti, uvedla FAO.

Chudé země musí nyní dovážet potravinářské komodity za mnohem vyšší ceny, konstatoval ve zprávě ekonom FAO pro trh obilovin Abdolreza Abbasssian. Zda dojde k opakování předloňské krize, bude podle něj záviset na tom, do jaké míry se vysoké světové ceny promítnou do místních cen. "Zda to povede k problémům na jejich trzích, k otřesům, demonstracím a bouřím, jaké jsme zažili v roce 2008, nebo nikoli, není teď možné předpovědět," řekl Abbassian.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 00:38