Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 16.11. . 17.11.2010

18. 11. 2010 | Agris

Trh s obilovinami pokračuje v trendu vyrovnaných cen

Trh s obilovinami pokračuje v trendu vyrovnaných cen. Ceny většiny plodin mírně rostou. Největší cenovou změnou je propad u potravinářského žita o 261 korun na 4220 Kč za tunu. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnila Plodinová burza Brno. Podle sekretáře burzy Karla Zezuly dochází k propadu cen žita především z důvodu nesplňujících jakostních ukazatelů. "Obdobná situace je u kukuřice, kde však cenu ovlivňuje nabídka," uvedl Zezula. Cenu kukuřice oproti minulé seanci burzy před dvěma týdny poklesly o 179,7 korun za tunu. Od posledního sledovaného období je patrný nárůst cen především u kvalitního sladovnického ječmene o 125 korun za tunu a řepky olejné o 471 korun za tunu. Cena řepky oproti minulé seanci stoupla v případě, že cenu hradí kupující o 5,16 procenta. Řepka dnes stojí 9610 korun za tunu.

TZ - Templářské sklepy Čejkovice postupují při výkupu hroznů dle zákona

Vinařské družstvo, Templářské sklepy Čejkovice jsou předmětem kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Dne 16. 11. 2010 vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce zprávu o kontrole v Templářských sklepech Čejkovice. Součástí zveřejněné zprávy bylo uvedení, že vinařské družstvo vykupovalo hrozny neznámého původu. Templářské sklepy považují tuto informaci za naprosto nepravdivou. Prohlašují, že u veškerých vykupovaných hroznů, včetně těch jenž byly předmětem kontroly, jsou všechny průvodní doklady stvrzující nákup hroznů v souladu s právními předpisy. V inspekcí zmiňovaném případě výkupů od BJ. VITIS s.r.o. jsou na všech výkupních lístcích uvedena čísla vinic, což je nezaměnitelný a nejspolehlivější údaj pro identifikaci původu hroznů.

Na Vysočině prokázali první prasečí chřipku v sezoně

První případ onemocnění pandemickým chřipkovým virem H1N1, tedy prasečí chřipkou, v této sezoně na Vysočině prokázali v minulých dnech epidemiologové u osmnáctiletého studenta v Jihlavě. Mladík skončil se zápalem plic v nemocnici. Virus představuje nebezpečí pro seniory, ale hlavně pro mladé lidi. Prevencí je očkování, protože protichřipková vakcína tento pandemický virus obsahuje. ČTK to v úterý řekla krajská epidemioložka na Vysočině Alena Dvořáková. „Tato varianta pandemického viru může hlavně u mladších pacientů vyvolat nebezpečné komplikace. U starších lidí lze předpokládat, že se s ním už setkali v 70. letech minulého století,“ uvedla Dvořáková.

Výrobci kvalitní čokolády sázejí na biokakao

Ze své „továrny na čokoládu“ ve francouzských Alpách pečuje rodina Stephana Bonnata již více než století o vztahy s pěstiteli kakaových bobů po celém světě. Nyní společně přinášejí zelenou revoluci do výroby čokolády. Biočokoláda byla dlouho čokoládu milujícími gurmány zavrhována kvůli údajnému slabšímu charakteru a chuti. Biočokoláda se ale nyní díky řemeslným výrobcům čokolády jako Bonnat stává součástí segmentu luxusního zboží nejen kvůli své „etické“ hodnotě. Stephan Bonnat se rozhodl pro výrobu biočokolády před 17 lety, když přebíral řízení rodinného podniku se sídlem v alpském městečku Voiron.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 18. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 06:32