Agris.cz - agrární portál

EU podle AP zřejmě ustoupí od plánu výrazně omezit lov tuňáka

19. 11. 2010 | ČTK

Francie, Španělsko a další státy kolem Středozemního moře zřejmě přiměly Evropskou unii ustoupit od ambiciózního cíle zachránit ohroženého a ceněného tuňáka obecného. EU po zdlouhavých jednáních upustila od plánu snížit kvóty lovu jen na vědecké účely a podle agentury AP dnes oznámila, že vezme v úvahu i zájmy rybářů. Světový fond na ochranu přírody (WWF) uvádí, že atlantický tuňák obecný je na pokraji vyhubení. Mezi lety 1997 a 2007 se jeho populace ve východním Atlantiku a Středozemním moři snížila o výrazných 60 procent. Současná kvóta pro jeho lov ve Středozemí je 13.500 tun za rok.

Zástupci 48 zemí světa nyní připravují nové kvóty pro lov atlantického tuňáka obecného, jehož maso s oblibou konzumují například Japonci v sushi. Tato jednání začala ve středu v Paříži a budou pokračovat do soboty 27. listopadu. Zástupci některých států na jednání prosazují, aby se kvóty lovu snížily, jiní chtějí rybolov pozastavit zcela. Odvolávají se přitom na fakt, že se nelegální lov ve Středozemním moři nekontrolovatelně rozbujel.

Evropská komisařka pro námořní záležitosti a rybolov Maria Damanakisová ovšem uvedla, že se její mandát ve vyjednávání neopírá o návrh Evropské komise, který se zaměřil na ochranářská doporučení oceánologů. Komisařka tak bude muset svůj postoj obhájit před Mezinárodní komisí pro ochranu atlantických tuňáků (ICCAT), s jejímž postojem nesouhlasí.

Ve zprávě Damanakisová dodala, že komise bude respektovat svůj závazek jednat za celou unii. Dnešní zpráva z Bruselu přitom neuvádí, jakou kvótu bude unie na mezinárodním jednání prosazovat.

Rémi Parmentier z ekologické organizace Pew Environment Group uvedl, že EU nyní nemá zájem snížit kvótu o více než 2000 tun. Dodal také, že Damanakisová podle zpráv z tisku původně chtěla snížit kvótu na polovinu.

Podle Parmentiera není tajemstvím, že návrh komise podkopala skupina zemí pod vedením Francie, jež má rozsáhlý rybolov. Na francouzském ministerstvu zemědělství podle AP nebyl nikdo k zastižení, aby se k situaci vyjádřil.

Japonsko a další asijské státy zablokovaly návrh Organizace spojených národů prohlásit tuňáka obecného za ohrožený druh letos v březnu. Japonsko se přitom na spotřebě atlantického tuňáka podílí 80 procenty, napsala AP.


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 06:09