Agris.cz - agrární portál

Polsko chce razantnější reformu SZP

22. 11. 2010 | APIC-AK

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki se vyslovil pro komplexní reformu společné zemědělské politiky po roce 2013.

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki kritizoval německo- francouzský dokument o budoucnosti společné zemědělské politiky po roce 2013. Plánované změny označil za „kosmetické“ a vyslovil se pro komplexní reformu stávajících pravidel. Vyzval proto všechny aby společně využili tři roky, které zbývají do zahájení nového rozpočtového období, k vypracování radikální změny SZP. V současné době existuje v EU mnoho různých zemědělských politik, které mají společné jen jméno, prohlásil Sawicki.

Naznačil, že se to týká odklonu od dosavadní jednotné platby na hektar ve smyslu paušální platby. Uznal, že je to extrémní stanovisko. Nicméně trval na dalším sbližování úrovně podpor mezi členskými zeměmi bez dlouhého přechodného období. Současná diskrepance v jejich výši - méně než 100 €/ha v Estonsku a více než 500 €/ha v Řecku - je nepřijatelná. Ministr varoval před pokračováním "dvourychlostní Evropy", protože tím dochází k narušení hospodářské soutěže na unijním trhu.


Zdroj: APIC-AK, 22. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:09