Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: Ceny vstupů do zemědělství klesají, výkupní ceny rostou

22. 11. 2010 | ČTK

Ceny vstupů do zemědělství ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 0,7 procenta. Nejvýrazněji, o čtvrtinu, se snížily ceny herbicidů, naopak téměř o desetinu podražila energie a maziva. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Výkupní ceny zemědělských výrobků naopak v období od července do září oproti loňsku zhruba o osm procent vzrostly.

Ve srovnání se stejným období loňského roku se o 17,4 procenta zvýšily ceny pesticidů, hnojiva podražila o 8,6 procenta, o šest procent naopak zlevnila zvířata pro chov a výrobu.

V důsledku slabší sklizně rostla cena zejména u rostlinné výroby. Cena obilovin vzrostla o 12 procent. Méně se letos urodilo také brambor, které zemědělci ve třetím čtvrtletí prodávali téměř o třetinu dráž než před rokem. O více než 70 procent vzrostla cena vinných hroznů, více než o polovinu podražila zelenina a květiny.

Předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský odhaduje, že hospodářský výsledek českého zemědělství se přes růst cen v druhé polovině roku letos bude pohybovat někde kolem nuly. Výkupní ceny sice nejspíše i v závěru roku nadále porostou, na druhou stranu čeští zemědělci letos sklidili méně obilí, řepky, cukrovky i brambor než v loňském roce, dále se snižovala také živočišná výroba. Podobný výsledek již koncem srpna odhadoval také šéf Agrární komory Jan Veleba, připustil tehdy dokonce, že by obor mohl prvně od vstupu země do EU skončit letos ve ztrátě.

Celkové dotace určené tuzemským zemědělcům navíc podle údajů ministerstva zemědělství letos kvůli vládním úsporám klesnou meziročně o 740 milionů korun na 28,92 miliardy korun.

České zemědělství je od vstupu země do EU díky dotacím v zisku, v posledních letech před vstupem končil obor ve ztrátě. Přestože celkový objem dotací do zemědělství a příbuzných oborů byl v loňském roce rekordní a přesáhl 44 miliard korun, klesl v důsledku ekonomické krize a pádu cen komodit zemědělcům zisk na 3,17 miliardy korun. Byl tak nejhorší od vstupu země do EU.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:19