Agris.cz - agrární portál

Může Templářské víno znovu do obchodů? Podle firmy ano

22. 11. 2010 | Aktuálně.cz

Spor o to, zda jedna z nejznámějších vinařských firem v Česku, Templářské sklepy Čejkovice, podváděly při označování láhví vína, se zamotává.

Firma dnes v noci oznámila, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která minulý týden rozhodla o tom, že se kvůli nejasnému původu hroznů musí firma stáhnout z oběhu milion litrů vína, svoje rozhodnutí zrušila.

„V pátek 19. listopadu při osobní návštěvě zanechali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce Brno v Templářských sklepech Čejkovice rozhodnutí, kterými zrušili svůj vlastní předchozí zákaz uvádění vín z Templářských sklepů Čejkovice do oběhu i povinnost stahování vína z trhu," uvedl mluvčí firmy Svatopluk Bartík.

Jsme poškození

Inspekce zatím toto rozhodnutí nepotvrdila.

Podle Templářských sklepů je tak postup inspekce nezákonný a firmu tvrdě postihuje.

"Templářské sklepy Čejkovice od zveřejnění nepravdivých, skutkově nepodložených tvrzení a navíc nezákonně poskytnutých informací od inspekce zaznamenaly a každý den přijímají desítky dotazů od obchodníků, zejména ve věci údajné povinnosti stáhnout část produkce z trhu a současně i odstoupení odběratelů z dodavatelsko-odběratelských smluv. Nezákonné jednání inspekce hrubě poškozuje Templářské sklepy Čejkovice na dobrém jméně i v obchodních vztazích," uvedla firma.

Ta zopakovala, že dodržela všechny zákonné podmínky při prokazování původu hroznů. Firma chce, aby inspekce co nejdříve svoji kontrolu dokončila a výsledky zveřejnila. "Templářské sklepy Čejkovice vyslovují naději, že kontrola bude již dokončena zákonným způsobem a co nejdříve uzavřena s jasným výsledkem," uvedl Bartík.

Nejasné víno

Inspekce minulý týden oznámila, že Templářské sklepy musí stáhnout z trhu milion láhví vína.

Přes milion litrů - označovaných jako kvalitní odrůdová nebo jakostní odrůdová vína původem z Moravy - bylo totiž vyrobeno z hroznů, u nichž nelze dohledat místo, odkud pochází. Hrozny tak mohly být nakoupeny levně v zahraničí, pravděpodbně v Maďarsku nebo Moldávii.

A to zákon zakazuje.


Zdroj: Aktuálně.cz, 22. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 21:21