Agris.cz - agrární portál

Mlékárny v Jaroměřicích a M. Budějovicích koupili bývalí manažeři

22. 11. 2010 | ČTK

Francouzský výrobce sýrů Fromageries Bel prodal majoritní podíl v Jaroměřické mlékárně v Jaroměřicích nad Rokytnou a veškeré akcie mlékárny J+R Moravské Budějovice. Jejich novými majiteli se stali bývalí členové manažerského týmu Bel Sýry Česko Bedřich Štecher a Miroslav Suchý. ČTK o tom dnes informoval mediální zástupce skupiny Bel Michal Donath. Prodej obou mlékáren na Třebíčsku avizovala skupina už počátkem tohoto roku.

Prodej 100 procent akcií v mlékárně J+R a 80 procent akcií v Jaroměřické mlékárně byl proveden formou manažerského odkupu. Zbývajících 20 procent akcií v Jaroměřicích drží drobní investoři. "Věříme, že postoupení majetkového podílu v Jaroměřické skupině a jejích výrobních kapacit je pro obě mlékárny nejlepší řešení," uvedl v tiskové zprávě Pascal Bigot, generální ředitel společnosti Bel Sýry Česko, dceřiné společnosti skupiny Bel.

Skupina Bel zdůvodnila prodej mlékáren tím, že tato akvizice nesplnila původní očekávání spojená s produkcí a obratem. Ekonomická krize prý také způsobila převis firemních výrobních kapacit skupiny ve střední a východní Evropě. V reakci na tento vývoj se společnost Bel Eastern Europe zaměřila výhradně na silné tuzemské značky sýrů, jako je Želetava, Smetanito a Matador a na mezinárodní značky Veselá kráva, Leerdammer, Kiri a Babybel, uvádí se v tiskové zprávě.

Podle údajů, které společnost Bel zveřejnila na jaře letošního roku, se Jaroměřická skupina zpracováním 87 milionů litrů mléka a výrobou 15.600 tun sýrů loni zařadila mezi prvních deset hráčů v segmentu tvrdých sýrů v Česku. Celkem tehdy zaměstnávala 275 lidí. V roce 2009 dosáhla ročního obratu kolem jedné miliardy korun. Na českém trhu působí skupina Bel prostřednictvím společnosti Bel Sýry Česko; produkci sýrů zajišťuje výrobní závod v Želetavě.

Skupina Bel je třetí nějvětší výrobce sýrů ve Francii a přední světový producent značkových sýrů. Obrat skupiny činil v roce 2009 přibližně 2,2 miliardy eur.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 16:35