Agris.cz - agrární portál

V Lucerně se dnes kvůli dotacím sejdou zemědělci z celé ČR

23. 11. 2010 | ČTK

Ve velkém sále pražského paláce Lucerna se dnes sejdou zástupci zemědělců a potravinářů z celé ČR. Budou diskutovat o údajně neutěšeném stavu oboru a také o případných protestních akcích. Přítomné členy vlády v čele s premiérem Petrem Nečasem chtějí přesvědčit o nutnosti navýšení prostředků na dorovnání přímých plateb pro příští rok.

Podle smluv dojednaných před vstupem ČR do EU by stát farmářům v roce 2011 mohl vyplatit až 4,8 miliardy korun. V návrhu rozpočtu pro příští rok je však v této kolonce kvůli úsporám zatím nula.

Stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů, známým také pod jménem top-up. Dotační rozdíly by měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit až v roce 2014. Podle nedávných vyjádření premiéra Nečase a ministra zemědělství Ivana Fuksy nemohou zemědělci v příštím roce počítat s plným dorovnáním přímých plateb a dalším navýšením rozpočtu kapitoly. Určité přesuny ve prospěch plateb top-up by však ještě mohly nastat v rámci stávajícího rozpočtu resortu. Nečas i Fuksa dopředu potvrdili, že se dnešního shromáždění, které organizuje Agrární komora, zúčastní.

V případě, že by stát skutečně farmářům nevyplatil na dorovnání přímých plateb ani korunu, dostal by se obor do červených čísel, řekl ČTK šéf Agrární komory Jan Veleba. Ten nedávno pohrozil protesty, pokud stát zemědělcům na dorovnání napřesrok nevyplatí alespoň tři miliardy korun.

Do Lucerny mají dorazit také vedoucí představitelé dalších nevládních organizací i šéfové největších firem v oboru, mimo jiné majitel skupiny Agrofert Holding podnikatel Andrej Babiš. Požadavek na dorovnání podporují také zemědělské odbory. Celkové výdaje na společnou zemědělskou politiku mají v příštím roce vzrůst z letošních 27 miliard na 41 miliard Kč. Zásluhu na tom má hlavně nárůst prostředků z rozpočtu Evropské unie v rámci Programu rozvoje venkova z pěti miliard v letošním roce na 18,5 miliardy v roce příštím.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 16:38