Agris.cz - agrární portál

Hašek: Opozice navrhne výboru, aby byly dorovnány přímé platby

23. 11. 2010 | ČTK

Opoziční poslanci na středeční schůzi sněmovního zemědělského výboru navrhnou, aby v příštím roce bylo českým zemědělcům vyplaceno dorovnání přímých plateb. Na dnešním shromáždění zemědělců a potravinářů v pražské Lucerně to uvedl jihomoravský hejtman a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD). Podle smluv dojednaných před vstupem ČR do EU by stát farmářům v roce 2011 mohl vyplatit až 4,8 miliardy korun. V návrhu rozpočtu pro příští rok je však v této kolonce kvůli úsporám zatím nula, což budí velkou nevoli farmářů.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa i premiér Petr Nečas (oba ODS) ve svých dnešních vystoupeních zopakovali, že současná podoba návrhu státního rozpočtu pro příští rok skutečně nepočítá s žádnými penězi na dorovnávací platby, u zemědělské veřejnosti známé jako platby top- up. Ministr ve svém vystoupení připustil, že další jednání v závěru letošního a během celého příštího roku by mohly vést k uvolnění alespoň části prostředků. Výplata agrárních dotací začíná až v prosinci daného roku.

Fuksa přítomné zemědělce vyzval k rozvážnosti, přílišný tlak na navýšení rozpočtu by prý mohl farmáře poškodit v očích veřejnosti ."Požadavky na plné dotace v době, kdy všichni ostatní šetří, by mohly poškodit naši snahu přesvědčit veřejnost, aby kupovaly české potraviny," uvedl Fuksa, který od svého červencového nástupu do funkce mluví o nutnosti podpory domácích produktů a podporuje projekty na jejich propagaci.

Stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů, známým také pod jménem top-up. Dotační rozdíly by měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit až v roce 2014. Do Lucerny dnes kromě stovek zemědělců dorazili také vedoucí představitelé dalších nevládních organizací a zemědělských odborů i šéfové největších firem v oboru, mimo jiné majitel skupiny Agrofert Holding, podnikatel Andrej Babiš.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:58