Agris.cz - agrární portál

Sýry ze Zlaté Olešnice sbírají ocenění

24. 11. 2010 | Denik.cz

Jiří Vrkoslav provozuje mléčné království. Jeho sýry a jogurty jdou na dračku i v Praze.

Projet Zlatou Olešnicí netrvá dlouho. Ve směru od Plavů musíte obec projet celou. Asi půl kilometru za „cedulí“ se nachází nenápadné zemědělské stavení, farma Dolenec. Tady vznikají sýry, tvarohy nebo jogurty, které získávají ocenění.

Po vstupu do krámku přímo do očí uhodí diplomy a trofeje nasbírané za několik let provozu soukromé lékárny.

„Ceníme si značky Regionálního produktu Jizerské hory, který získalo několik našich výrobků. A samozřejmě, že jsme pyšní i na titul Regionální potravina Libereckého kraje 2010, kterou získal náš pivní sýr,“ poznamenává Jiří Vrkoslav, majitel farmy. Značku převezmě 29. listopadu v Liberci na Správě CHKO Jizerské hory.

Myslí na všechno

Majitel farmy je doslova vším. Společně s manželkou vaří sýry, tvaroh i jogurty, hlídá dobu jejich zrání, vyřizuje papíry a objíždí úřady a instituce.

Začal farmařit v roce 1993. „Získali jsme statek v restituci. Začátky byly krušné, ale dnes si nemůžu stěžovat,“ vypráví Vrkoslav. A vypráví i o tom, proč se kromě chovu skotu a zpracování mléka vrhl i na výrobu sýrů či jogurtů.

„Mlékárny neplatily, zůstávaly nám tam peníze. Proto jsme se rozhodli vyrábět. Ale první dva roky byly složité. Když jsem za týden prodal pět sýrů, říkal jsem si, proboha, cos to udělal,“ vzpomíná Vrkoslav.

Dnes je vše jinak. S rostoucím počtem ocenění roste počet zákazníků. „O naše výrobky je takový zájem, že nestačíme vyrábět, navíc nemáme ani dostatek mléka. Vyráběli jsme třeba hermelíny, teď to prostě nejde. Snad uděláme alespoň pár kusů do vánoc,“ plánuje Vrkoslav. Výrobna se přímo bliští čistotou. Na stole stojí ještě nezralé sýry, vedle zrají ve speciálním boxu. Dovnitř můžeme jen s návleky na obuvi. Výrobna voní syrovým sýrem, příjemně lehtajícím v nose.

Slušné tržby i přes krizi

Krize? „První polovina loňského roku byla slabá, ale ve druhé se to zlomilo. Jenom na našem krámku jsme dělali tržby i sedmdesát tisíc korun denně,“ chlubí se Vrkoslav.

Výrobky farmy Dolenec mohou lidé najít spíše v malých obchodech. Pro řetězce není totiž malovýroba atraktivní. Ale sýry či jogurty z farmy Dolenec najdou lidé nejen v obchodech na Jablonecku, ale i v Liberci, dokonce i v Praze.

Příští rok zažije farma modernizaci, přibude ještě jedna výrobní linka, nový kabát dostanou i stáje, ve kterých žije na sedmdesát krav. „Přemýšlíme o tom, že bysme mohli mléko ještě dokupovat, aby jsme pokryli poptávku,“ doplnil Vrkoslav.

„Mým snem je výroba ementálu, už jsem objednal formy na třicetikilové bochníky,“ poznamenal majitel. Další ceny na obzoru?


Zdroj: Denik.cz, 24. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:05