Agris.cz - agrární portál

Celkem 35 vín z Čech a Moravy se dostalo mezi elitu

24. 11. 2010 | ČTK

Celkem 35 vín z Čech a Moravy se dostalo do prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde pro rok 2011. Publikace podle ředitele Národního vinařského centra Pavla Kršky sdružuje nejlepší vína světa. Její význam je srovnatelný s michelinským průvodcem, ve kterém hledají inspiraci obdivovatelé nejlepší světové gastronomie.

Podle Kršky moravská a česká vína promlouvají do předních příček světových soutěží se stále rostoucí intenzitou. "Trochu jsme očekávali, že se dříve či později objeví i v 1000 Vins du Monde. Ale že to bude hned s pětatřiceti víny, v to snad nedoufal nikdo z nás," uvedl Krška.

Komisaře vybírající špičková vína nejvíce zaujala vinařství Krist se šesti víny, Baloun (5 vín), Moravské vinařské závody (4 vína) a Víno Mikulov a Bohemia Sekt shodně po třech vínech.

Čeští vinaři nebodovali jen kategorii bílých suchých vín, ale dokázali zaujmout i u výběrů z bobulí, ledových a slámových vín a také v kategorii sektů. "Ukázalo se tak, že i výrobu speciálních vín mají zvládnutou na nejvyšší světové úrovni," dodal Krška.


Zdroj: ČTK, 24. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 04:39