Agris.cz - agrární portál

České dráhy končí s převážením zvířat jako zásilek

24. 11. 2010 | FinančníNoviny.cz

České dráhy končí s převážením živých zvířat jako zásilek. Od 12. prosince, současně s novým jízdním řádem, bude možné živá zvířata po železnici převážet jen jako zavazadlo s lidským doprovodem. Uvedl to dnes Český rozhlas. Dráhy byly posledním přepravcem, který takovou službu umožňoval, už předtím podobnou službu přestala nabízet Česká pošta. Chovatelům tak podle rozhlasu nastávají těžké časy.

Železnice své rozhodnutí brání tím, že musí respektovat nařízení Evropské unie, které přepravu živých zvířat zpřísňuje. "Před řadou let bylo možné posílat zvířata poměrně jednoduše - formou spěšnin. Později byl ten systém trošku složitější a přísnější na základě příslušné legislativy. I tehdy jsme zaznamenali kritiku a odpor ze strany chovatelů," řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Český svaz chovatelů zvířat se nyní obává o existenci některých výstav. Komplikovanější bude i výměna zvířat mezi chovateli z větší dálky. "Bylo to v normálních přepravkách, které se používaly na zvířata, nic zvláštního k tomu nebylo potřeba. Když chovatel potřeboval koupit nebo vyměnit zvířata, poslal je třeba z Čech na Moravu nebo jinam a bylo to bez problémů. A toto se ruší," uvedl předseda svazu Jiří Král.

Svaz se pokusí s dráhami vyjednávat. Pokud se to nepodaří, majitelům zvířat nezbude, než své chovance vozit autem nebo je při cestách vlakem osobně doprovázet, dodal Český rozhlas.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 24. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:14