Agris.cz - agrární portál

Produkce ryb třeboňského rybářství je letos podprůměrná

24. 11. 2010 | ČTK

Největší producent sladkovodních ryb v Evropě Rybářství Třeboň hodnotí letošní produkci ryb ve srovnání s minulými pěti lety jako podprůměrnou. U ryb zaznamenali menší hmotnostní přírůstek. Bylo to způsobeno chladnějším jarním počasím a srpnovými povodněmi, které zasáhly většinu rybníků společnosti. ČTK to řekl předseda představenstva rybářství Josef Malecha.

Při podzimních výlovech, které Rybářství Třeboň ukončilo minulý týden, rybáři vylovili kolem 2300 tun tržních ryb, z toho bylo zhruba 2100 tun tržního kapra. Podprůměrný přírůstek se podle Malechy projevil na nižším podílu výběrového kapra v celkové produkci, než jaký byl v minulých letech. Výběrový kapr má od 2,5 kilogramu.

Ceny ryb by letos měly zůstat na zhruba stejné úrovni jako loni. Lišit se budou jen regionálně, uvedl šéf společnosti Fish Market, jež zajišťuje prodej třeboňského kapra, Rudolf Provázek. Nejlevnější ryby jsou podle něj vždy tam, kde se vyrábějí, tedy na jihu Čech. V ostatních regionech jsou ceny o něco vyšší, a to kvůli nákladům, které souvisejí s přepravou ryb či skladováním.

Za kapra první třídy lidé zaplatí mezi 75 až 79 korunami za kilogram. U výběrového kapra, který má více než 2,5 kilogramu, se cena bude pohybovat kolem 85 až 89 korun. Jsou to ceny, které Fish Market doporučuje svým odběratelům jako konečné.

Podle Provázka bude vánoční prodej ryb zahájen zhruba 17. prosince, vrcholí pak mezi 21. a 23. prosincem. Na sádkách bývají ryby na prodej celoročně.

Rybářství Třeboň spravuje zhruba 8086 hektarů rybníků, tedy 488 rybníků. Ročně vyprodukuje zhruba 3200 tun ryb, z toho je 90 procent kapra a deset procent ostatních druhů ryb. Letos třeboňští rybáři lovili i největší český rybník Rožmberk. V sítích skončilo zhruba 150 tun ryb. Rybník se loví vždy jednou za dva roky a úlovek je přibližně stejný.


Zdroj: ČTK, 24. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 07:12