Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 24. 11. 2010

25. 11. 2010 | Agris

Vláda umožnila prodej zemědělské půdy cizincům

Vláda schválila novelu devizového zákona, která umožnuje prodej zemědělské půdy cizincům. Zákaz prodeje si Česko vyjednalo jako výjimku při vstupu do Evropské unie, výjimka ale skončí v květnu příštího roku. Dosud sice cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí, desítky tisíc hektarů už ale vlastní zahraniční právnické osoby, které mají v Česku sídlo. Podle ministerstva financí bylo nutné uvést devizový zákon do souladu s primárním právem EU, jinak by prý mohla Evropská komise proti Česku zahájit řízení, které by mohlo vyústit až v rozsudek Soudního dvora EU a případnou pokutu. Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) má do konce ledna připravit změny zákonů o státní půdě a o Pozemkovém fondu.

Zemědělský výbor zamítl plné dorovnání plateb zemědělcům

Sněmovní zemědělský výbor dnes zamítl návrh poslanců ČSSD Michala Haška a Ladislava Skopala navýšit částku na dorovnání přímých plateb v roce 2011 z navrhované nuly na 4,8 miliardy korun, což je maximální částka, kterou stát může zemědělcům v příštím roce na této dotaci vyplatit. Zemědělcům se záměr vlády nedat jim prvně od vstupu na dorovnání nic hrubě nelíbí. V úterý se jich zejména kvůli tomu sešly dvě tisícovky v pražské Lucerně. Výbor naopak schválil a sněmovně k odsouhlasení navrhl přesun 150 milionů korun z výdajů na chod ministerstva ve prospěch národních dotačních programů. Zmírnil by se tím navrhovaný pokles těchto podpor. Začátkem měsíce vládou schválený návrh počítá s 520 miliony, což je více než 50procentní meziroční pokles.

Mléko se na Chebsku stalo vzácností

Nízké výkupní ceny mléka přiměly zemědělce rušit chov mléčného skotu. Nepříznivou situaci na trhu s mlékem se rozhodli po svém řešit také zemědělci na Chebsku. Mléčný skot nahrazují skotem masným. „Důvodem úbytku krav na mléko je několik,“ sdělil Josef Erhard z Agrární komory Cheb. „Na prvním místě jsou peníze. Respektivě, za kolik se mléko od výrobců vykupuje. Navíc na péči o mléčný skot je potřeba poměrně velký počet zaměstnanců. V neposlední řadě musíme zmínit mlékárny. V celém Karlovarském kraji není žádná mlékárna, která by mléko vykupovala,“ dodal. Žalostné podmínky na trhu přiměly k rušení chovu i Agrokombinát Dolní Žandov. „Je to všechno jen o financích,“ upřesnil ředitel Agrokombinátu Dolní Žandov Vladimír Tůma.

Celkem 35 vín z Čech a Moravy se dostalo mezi elitu

Celkem 35 vín z Čech a Moravy se dostalo do prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde pro rok 2011. Publikace podle ředitele Národního vinařského centra Pavla Kršky sdružuje nejlepší vína světa. Její význam je srovnatelný s michelinským průvodcem, ve kterém hledají inspiraci obdivovatelé nejlepší světové gastronomie. Podle Kršky moravská a česká vína promlouvají do předních příček světových soutěží se stále rostoucí intenzitou. "Trochu jsme očekávali, že se dříve či později objeví i v 1000 Vins du Monde. Ale že to bude hned s pětatřiceti víny, v to snad nedoufal nikdo z nás," uvedl Krška. Komisaře vybírající špičková vína nejvíce zaujala vinařství Krist se šesti víny, Baloun (5 vín), Moravské vinařské závody (4 vína) a Víno Mikulov a Bohemia Sekt shodně po třech vínech.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 25. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:42