Agris.cz - agrární portál

Brusel hrozí Praze kvůli směrnici o osivech, požaduje informace

25. 11. 2010 | ČTK

Evropská komise hrozí Česku, že ho kvůli chybějícím informacím o provádění unijních pravidel o pojmenování osiva pošle před evropskou justici. Komise o tom informovala v dnešním prohlášení. Mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková ČTK sdělila, že požadavky vyplývající z evropské legislativy jsou částečně zapracovány v platných českých zákonech a částečně v úpravách, které jsou nyní v legislativním procesu.

Komise podobné výtky zaslala i do dalších dvou zemí Evropské unie, Španělska a Maďarska. Varování komise se týká směrnice o botanických názvech rostlin a ostatních organismů. Česko ani obě další evropské země do Bruselu zatím nezaslaly informace o tom, jak tuto normu provádějí.

"Pokud komise neobdrží uspokojivé odpovědi do dvou měsíců, může uvedené případy předat Evropskému soudnímu dvoru," uvedla komise. U soudu by Česku mohly v konečném důsledku hrozit i finanční sankce, v naprosté většině případů je ale vše vyřešeno dříve, než je pokuta udělena.

Česko předpisy o názvech rostlin a ostatních organismů nestihlo přijmout v termínu daném směrnicí Evropské komise, protože schvalování přerušily parlamentní volby. Dvořáčková uvedla, že novela zákona o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin byla předložena do sněmovny letos na jaře, ale vzhledem k politické situaci nebyla projednána a schválena. Následně byla předložena znovu a poslanci ji schválili. Prezident Václav Klaus novelu podepsal 10. listopadu. "Navazující vyhlášky, které dokončí plnou transpozici, jsou v legislativním procesu a lze předpokládat, že dojde k jejich schválení tak, aby byl splněn požadavek Evropské


Zdroj: ČTK, 25. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:43