Agris.cz - agrární portál

V EU není možné označovat výrobky "čistá čokoláda", rozhodl soud

26. 11. 2010 | ČTK

Označovat výrobky výrazem "čistá čokoláda" není v Evropské unii možné. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU, který se zabýval sporem ohledně označování čokolády v Itálii. "Itálie tím, že povolila prodejní název 'čistá čokoláda', porušila právo unie," uvedl tribunál v prohlášení rozeslaném novinářům.

Na základě unijních norem u čokoládových výrobků, které obsahují výlučně kakaové máslo, je možné na jejich etiketě tuto informaci zmínit. Spotřebitel ale nesmí být uváděn jakkoli v omyl, což se podle soudu stalo právě v posuzovaném případě. V Itálii je možné uvést na obalu "čistá čokoláda", pokud výrobek neobsahuje náhradní rostlinné tuky. To se však nelíbilo Evropské komisi, která dohlíží na dodržování unijních pravidel. Brusel soudí, že spotřebitel musí být informován o tom, jestli jsou v čokoládě náhradní rostlinné tuky, avšak nikoli prostřednictvím samotného prodejního názvu. S ničím takovým jako "čistá čokoláda" totiž normy EU, které platí od konce 90. let, nepočítají.

Pokud se přidají rostlinné tuky, což se podle dnešního prohlášení komise děje běžně v řadě zemí EU, třeba v Británii, pak to musí být uvedeno na etiketě. Mluvčí EK Roger Waite k tomu dnes podotkl, že v EU existují různé "čokoládové kultury".


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:26