Agris.cz - agrární portál

Banány "poslouchající Mozarta" jsou sladší, tvrdí v Japonsku

26. 11. 2010 | ČTK

Wolfgang Amadeus Mozart by se nejspíš hodně divil, k čemu všemu jeho hudba slouží. Například jedna japonská ovocnářská společnost ji pouští zrajícím banánům, protože pak jsou podle ní sladší. A to není všechno - klasickou hudbou jsou údajně v Japonsku vylepšovány mnohé jiné produkty včetně sojové omáčky, nudlí a dokonce i alkoholického nápoje saké, napsal list Japan Times.

Wolfgang Amadeus Mozart by se nejspíš hodně divil, k čemu všemu jeho hudba slouží. Například jedna japonská ovocnářská společnost ji pouští zrajícím banánům, protože pak jsou podle ní sladší. A to není všechno - klasickou hudbou jsou údajně v Japonsku vylepšovány mnohé jiné produkty včetně sojové omáčky, nudlí a dokonce i alkoholického nápoje.

A speciálně saké je prý nesmírně "vybíravé", pokud jde o skladatele. V lihovaru Ohara Shuzo začaly podle ředitele Fumika Ohary experimenty s klasickou hudbou před dvaceti lety, když tehdejší šéf Kosuke Ohara narazil na knihu o výrobě lihovin s hudbou. Vyzkoušeli krom jiného jazz, Mozarta, Bacha i Beethovena, ale "zjistili jsme, že na saké funguje nejlépe Mozart", řekl Ohara. "A tak mu teď nic jiného nepouštíme."

Ale zpátky k banánům. Do Japonska se vozí ještě zelené, sklizené na Filipínách. Ve společnosti Toyoka Chuo Seika na ně ale začne působit Mozartův Houslový kvartet číslo 17 a Koncert pro klavír číslo pět D dur a další skladby. V dozrávací hale jim Mozartova hudba z tlampačů vyhrává bez přestávek týden a podle představitele firmy Isamua Okudy jsou pak dozrálé plody sladší.

A zákazníci s tím - zdá se - souhlasí. "Mozartovy banány", které byly uvedeny na trh v červenci, slaví úspěchy a jejich prodej vytrvale stoupá navzdory vyšší ceně v porovnání s těmi obyčejnými, nemuzikálními.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 02:44