Agris.cz - agrární portál

Svatomartinského vína se prodalo o třetinu více než loni

1. 12. 2010 | Denik.cz

Rekordních 1,65 milionu láhví Svatomartinského vína, zhruba o třetinu více než loni, prodali letos čeští vinaři. Řekl to předseda rady Vinařského fondu řekl Milan Venclík. Fond tento svůj projekt spolu s podporou pití růžového vína považuje za stěžejní a obrovsky úspěšný.

"Pět let fungující projekt Svatomartinského vína u nás vygumoval tradici beaujolais. Kouzlo pro vinaře je v tom, že se velmi rychle dostává k penězům. Rychle vyrobí a rychle prodá," uvedl.

"Neuvěřitelné"

Před pěti lety začínali vinaři v Česku s prodejem 125.000 láhví a už druhý rok prodej beaujolais překonali, uvedl ředitel fondu Jaroslav Machovec. Beaujolais už podle něj na svých internetových stránkách prodej v Česku nezveřejňuje. Machovec ho letos odhaduje na 150.000 až 180.000 láhví. Sami přiznávají, že se jim výrazně snížil odbyt, dodal. Prodej 1,65 milionu láhví je podle Venclíka neuvěřitelný. "Podobný boom se nepodařil ani v Rakousku," uvedl.

Vinařský fond dále už tři roky silně podporuje moravská a česká růžová vína. "Až se úplně etablují na trhu, tak bude ta subvence nižší, ale zatím se to nenastalo," dodal. Podle Venclíka roste prodej růžových vín meziročně o stovky procent, protože před čtyřmi lety tento nápoj v Česku nebyl populární. "Tato lehčí vína zasáhla zejména mladší populaci a ženy. Pijí se zejména v létě. Letos se jich určitě prodají statisíce láhví," dodal.

Kvalita roste

Svatomartinská vína, jejichž kvalita za pět let výrazně vzrostla, podle Venclíka zvýšila zájem o vína z ČR. "Díky Svatomartinským vínům upoutáme pozornost na česká i moravská vína. Spotřebitel ochutná a zjistí, že je to skvělé víno a pak už si ho hledá v gastronomii a v obchodech. A to se povedlo," řekl Hana Karnoldová, marketingová specialistka Bohemia Sektu, největšího výrobce vína a sektů v Česku.

Na řadě míst v Česku se na Svatomartinské víno nabalují další kulturní i gastronomické akce. "U Plzně se vyrábí známě Křimické zelí. Ve dnech kolem Martina (11. listopadu) se tu ale nedalo sehnat, protože všichni dělali husu se zelím. To jsou ty synergické efekty," řekla Karnoldová. Svatomartinská vína hodnotí podle Venclíka komise odborníků, které letos vybrala 115 druhů. Pokud neprojdou, nesmí se dostat na trh, dodal. Loni se těchto mladých vín v ČR prodalo 1,1 milionu láhví.


Zdroj: Denik.cz, 1. 12. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 13:11